De gevolgen in België van overname Alacatel-Lucent door Nokia

Alcatel-Lucent © ImageGlobe
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

De overname van Alcatel-Lucent versterkt de positie van Nokia in België. Bell in Antwerpen maakt een goede kans om zonder te veel kleerscheuren uit de fusie te komen. Maar de greep van de Franse regering op de deal baart zorgen.

De overname van Alcatel-Lucent versterkt de positie van Nokia in België. Bell in Antwerpen maakt een goede kans om zonder te veel kleerscheuren uit de fusie te komen. Maar de greep van de Franse regering op de deal baart zorgen.

Het Finse Nokia neemt de Franse telecomuitruster Alcatel-Lucent over via een aandelendeal met een waarde van 15,6 miljard euro. Nokia heeft in België 106 werknemers, voor Alcatel-Lucent zijn er dat 1330. De vakbonden van de vestigingen in Antwerpen, Gosselies, Herentals en Mechelen wachten met een bang hart op de gevolgen.

“Onze mensen hebben al wat gezien als het gaat om overnames doen of overgenomen worden. Na deze acquisitie zijn er uiteraard dubbele functies. Hoe gaat men dat oplossen? En wat met vestigingen?”, vraagt Peggy Schuermans van de vakbond LBC-NVK zich aan de kant van Nokia af.

Op papier valt de Belgische situatie nog mee. Nokia-CEO Rajeev Suri koos eind 2011 om zich op mobiele netwerken te focussen. Nokia België verkocht zijn interactieve tv-systeem aan zijn grootste klant Proximus en Accenture en ging van 301 naar nu nog 106 werknemers. Nokia levert nog het gsm-systeem van de spoorwegen en een aantal componenten en ‘professionele diensten’ aan Proximus. De bedrijfsopbrengsten waren nog 35 miljoen in 2013.

Geen van die activiteiten overlapt met het werk van Alcatel-Lucent Bell. ‘Den Bell’ is nog altijd het hoofdkwartier voor “vaste toegang” van de Alcatel-Lucent-groep sinds zijn pioniersrol in de ontwikkeling van ADSL en zijn opvolgers. De tweede activiteit in Antwerpen is IP-routing, de internetversie van de oude telefooncentrales. Die groeit stevig sinds Alcatel-Lucent daar in 2012 doorbrak in het topsegment. Zowel Proximus als Telenet hebben nu de allergrootste routers van Alcatel-Lucent (ALU) in de kern van hun netwerk en kleinere ALU-routers in de rand. Volgens woordvoerster Kathleen De Smedt groeide het IP-routingteam in België sinds 2003 met twintig tot dertig mensen per jaar. Vorig jaar kwam al 32 procent van de Belgische inkomsten (465 miljoen in 2013, het cijfer voor 2014 is nog niet bekendgemaakt) uit IP Routing & Transport, laat zij weten.

Mooie Franse beloftes

Met die sterke punten lopen Nokia en ALU elkaar in België niet in de weg. De vakbonden in Antwerpen zijn eerder bezorgd over de beloftes van Nokia-baas Rajeev Suri aan de Franse regering in ruil voor steun bij de fusie. Hij belooft in Frankrijk twee jaar lang geen enkele job te schrappen, 500 onderzoekers aan te werven en via een fonds 100 miljoen euro te stoppen in digitale innovatie.

“Onze vrees is dat innovatief onderzoek & ontwikkeling meer naar Frankrijk zal verschuiven en dat er opnieuw ondersteunende functies verdwijnen”, stelt hoofdafgevaardigde Herman Gijssens van LBC-NVK in Alcatel-Lucent Bell.

Volgens Kathleen De Smedt draaien de investeringen in Frankrijk vooral rond 5G, wat in de eerste plaats een draadloze technologie is.

Bij Nokia wil de directie geen commentaar geven op de Belgische gevolgen van de fusie. Het is wel vanzelfsprekend dat Nokia nu de uitstekende contacten van Alcatel-Lucent Bell bij de grote Belgische operatoren zal willen benutten. Daar maken hun concurrenten Ericsson, Huawei (bij Mobistar en Proximus) en ZTE (bij Base) nu de dienst uit in mobiel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content