De 21 meest succesvolle Apple-alumni aller tijden

De 21 meest succesvolle Apple-alumni aller tijden
© Belga

De 21 succesvolste Apple-alumni aller tijden © Nest

Matt Rogers is de medestichter van Nest Labs en is er vandaag nog steeds actief als vice president of engineering. Hij werkte van 2007 tot 2010 als senior manager van softwareontwikkeling voor iPods en iPhones.

De 21 succesvolste Apple-alumni aller tijden © Reuters

Andy Rubin (rechts) was software-ingenieur bij Apple van 1989 tot 1992. Zo'n tien jaar later richtte hij mee Android op, dat in 2005 overgekocht werd door Google voor 50 miljoen dollar.

De 21 succesvolste Apple-alumni aller tijden © Sachin Agarwal/Twitter

Sachin Agarwal werkte als senior software-ingenieur van 2002 tot 2008 mee aan Final Cut Pro, een videobewerkingsprogramma van Apple. Na zijn vertrek richtte hij het blogplatform Posterous op. In 2012 werd het overgekocht door Twitter, waar Agarwal nu werkt als product manager.

De 21 succesvolste Apple-alumni aller tijden © Reuters

Tot 2006 stond Jon Rubinstein aan het hoofd van het iPod-team. Daarna ging hij bij private investeerder Elevation Partners aan de slag en werd ceo van Palm Inc., later overgekocht door Hewlett-Packard. Rubinstein verliet HP in 2012 en raakte verkozen in de raad van bestuur van Qualcomm.

De 21 succesvolste Apple-alumni aller tijden © Reuters

Bill Campbell begon in 1983 bij Apple als vice president marketing, voor hij gepromoveerd werd naar verantwoordelijke van alle Amerikaanse activiteiten van Apple. Campbell was ceo van verschillende bedrijven, waarvan Intuit de bekendste is. Het bedrijf maakt financiële software voor kmo's en accountants. Hij treedde in 1997 toe tot de bestuursraad van Apple en staat in Silicon Valley bekend als 'coach' omdat hij veel topmannen in de technologiesector helpt.

De 21 succesvolste Apple-alumni aller tijden © EPA

Trip Hawkins (links)- één van Apples eerste werknemers - was van 1978 tot 1982 directeur strategie en marketing. Na zijn vertrek richtte hij de succesvolle videospelletjesfabrikant Electronic Arts (EA Games) op met de 200.000 dollar die zijn Apple-aandelen hem opbrachten. In 2014 boekte EA Games een netto-omzet van 3,6 miljard dollar.

De 21 succesvolste Apple-alumni aller tijden © Reuters

Tony Fadell was van 2001 tot 2008 senior vice president van de iPod-afdeling en stond zo aan de wieg van de 18 eerste generaties iPods. Hij zette mee Nest Labs op poten in 2010. Vier jaar later nam Google het domoticabedrijf over voor 3,2 miljard dollar.

De 21 succesvolste Apple-alumni aller tijden © Reuters

Bertrand Serlet treedt eind jaren negentig toe tot Apple als senior vice president van de afdeling software engineering. Hij ontwikkelde mee aan besturingsprogramma Mac OS X en werkte mee aan een project dat later zou uitgroeien tot iOS. Serlet in 2011 weg en is mede-oprichter van Upthere, een startup die zich over cloud storage ontfermt.

De 21 succesvolste Apple-alumni aller tijden © Reuters

Ron Johnson was van 2000 tot 2011 retailverantwoordelijke bij Apple. Van 2011 tot 2013 was hij ceo van J.C. Penney. Johnson slaagde er onlangs in om 25 miljoen dollar op te halen voor zijn ecommerce-startup Enjoy en investeerde 16 miljoen dollar in Nasty Gal.

De 21 succesvolste Apple-alumni aller tijden © Reuters

Reid Hoffman werkte bij Apple van 1994 tot 1996 en was als 'architect' verantwoordelijk voor het verbeteren van de gebruikerservaringen. In 2003 richtte hij LinkedIn op. De waarde van de sociaalnetwerksite wordt op 32 miljard dollar geschat.

De 21 succesvolste Apple-alumni aller tijden © Reuters

Koningin Rania Al Abdullah heette nog Rania al Yassin toen ze in het marketingdepartement van Apple werkte in het Jordaanse Amman. In 1993 woonde ze een diner bij met een collega, waar ze de toekomstige koning Abdullah II ontmoette en verliefd werd. Koningin Rania is een uitgesproken voorvechtster van onderwijs, volksgezondheid en vrouwenrechten.

De 21 succesvolste Apple-alumni aller tijden © Matt MacInnis/Twitter

Matt MacInnis begon in 2002 bij Apple als marketing manager for education en toen hij het bedrijf in 2009 verliet was hij senior manager van de internationale onderwijsmarkten. Hij richtte mee Inkling op, een interactieve e-bookuitgever.

De 21 succesvolste Apple-alumni aller tijden © Reuters

Marc Benioff liep slechts één zomer lang stage bij Apple eind jaren tachtig, maar het inspireerde hem om in 1999 Salesforce op te richten, een bedrijf dat bedrijfssoftware voor klantrelatiebeheer ontwerpt. 'Ik ontdekte dat het voor een ondernemer mogelijk was om revolutionaire ideeën aan te moedigen', schreef hij in zijn memoires. In 2014 haalde Salesforce een omzet van 4 miljard dollar.

De 21 succesvolste Apple-alumni aller tijden © Reuters

Dave Morin (rechts) was product marketeer bij Apple van 2004 tot 2006. Hij ging in 2006 bij Facebook aan de slag. Daar werkte hij tot 2010 mee aan Facebook Connect, een systeem waarmee gebruikers zich met hun Facebooklogin kunnen aanmelden op externe websites en apps. In 2010 richtte hij de mobiele sociaalnetwerkapp Path op. Hij is ook investeerder.

De 21 succesvolste Apple-alumni aller tijden © Jean-Louis Gassée/Twitter

Jean-Louis Gassée bracht negen jaar door bij Apple in verschillende functies. Hij was baas van Apple in Frankrijk, hoofd van het ontwerpersteam voor Macintosh en was verantwoordelijk voor productontwikkeling en marketing. Nu is Gassée partner bij durfkapitalist Allegis Capital en schrijft hij voor de technologieblog Monday Note.

De 21 succesvolste Apple-alumni aller tijden © Heidi Roizen/Twitter

Heidi Roizen leidde ruim een jaar lang een team van 300 mensen als vice president van de wereldwijde developer relations. Sinds ze in 1997 Apple verliet, zetelde ze al in meer dan 20 raden van bestuur. Nu is ze operating partner bij de durfkapitaalverstrekker Draper Fisher Jurvetson.

De 21 succesvolste Apple-alumni aller tijden © EPA

Alan Kay werkte tot 1997 bij Apple en richtte nadien het Viewpoints Research Institute op, een non-profitorganisatie die onderwijs voorziet voor kinderen. Kay ontving in 2003 de A.M. Turing Award, beschouwd als de Nobelprijs voor informatica.

De 21 succesvolste Apple-alumni aller tijden © EPA

Van 1995 tot 1997 was marketeer Guy Kawasaki chief evangelist bij Apple. Hij heeft sindsdien verschillende mooie functies gehad. Onlangs trad hij toe tot de raad van bestuur van de Wikimedia Foundation, het moederbedrijf van Wikipedia.

De 21 succesvolste Apple-alumni aller tijden © Evan Doll/YouTube

Evan Doll ging in 2003 bij Apple aan de slag als videosoftware-ingenieur en schopte het daarna tot senior software-ingenieur bij iPhone. In 2009 verlaat hij Apple en richt mee de sociale nieuwsapp Flipboard op, dat door Apple uitgeroepen werd tot 'iPad App of the Year' in 2010.

De 21 succesvolste Apple-alumni aller tijden © Donna Dubinsky/Twitter

Donna Dubinsky werkte al zes jaar voor Apple, toen ze in 1991 besloot weg te gaan en Handspring en Palm Inc. oprichtte, fabrikanten van pda's. Ze richtte in 2005 mee Numenta op, een bedrijf dat kunstmatige intelligentie in machines inbouwt, gebaseerd op de werking van de neocortex.

De 21 succesvolste Apple-alumni aller tijden © Reuters

Andy Hertzfeld (rechts), ook wel de 'softwaretovenaar' genaamd, werkt bij Apple sinds de vroege jaren tachtig en was ontwerper bij Macintosh. Nu werkt hij als software-ingenieur bij Google aan Google+ mee.