Concurrentiewaakhond zwaar onderbemand, ‘maar we kunnen al vier jaar niemand aanwerven’

© Belga

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) klaagt dat er te weinig concurrentie is, onder meer in de telecomsector. Maar tegelijk is de concurrentiewaakhond, die onder zijn bevoegdheid valt, schromelijk onderbemand.

“We kunnen al vier jaar niet aanwerven”, zegt Jacques Steenbergen, voorzitter van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA), woensdag in De Standaard. De mededingingsautoriteit moet in principe over 40 tot 45 onderzoekers beschikken. ‘Maar vandaag hebben we er 28, en ik vrees dat het er binnenkort nog maar 26 zijn’, verduidelijkt Steenbergen, die het tekort als ‘hallucinant’ omschrijft.

Volgens de BMA-voorzitter kan de waakhond – sinds de oprichting in 2013 – geen personeel aanwerven of bevorderen omdat het noodzakelijke personeelsstatuut er nog steeds niet is. ‘En ook voor de oprichting was er al een aanwervingsstop. Dat betekent dat we al vier jaar niemand kunnen aanwerven”, licht Steenbergen toe.

Véronique Thirion, auditeur-generaal bij de BMA, bevestigt de kritiek van de voorzitter. “We zijn met minder en minder, mensen raken gedemotiveerd. Het is heel frustrerend”, zegt ze in de krant.

Wat doet de waakhond?

De BMA moet onder meer controleren of bedrijven al dan niet illegale prijsafspraken maken. De waakhond heeft tot doel de consument te beschermen, omdat kartelvorming en marktmacht kunnen leiden tot minder keuze en hogere prijzen.

Door de onderbemanning moet de waakhond bijgevolg ‘heel selectief’ zijn in de onderzoeken die hij voert. Volgens een rapport van Global Competition Review wegen de personeelsproblemen op de performantie. De organisatie zet BMA op een 34ste plaats. Alleen de Indiase waakhond scoort slechter.

Maar hoe kan het dat een belangrijke overheidsdienst al vier jaar geen personeel kan aanwerven?, vraagt De Standaard zich af. ‘De vorige regering heeft nagelaten om het statuut te regelen’, luidt het antwoord bij het kabinet-Peeters. “De mededingingsautoriteit heeft zelf een statuut proberen uit te werken, maar na meer dan een jaar was er nog niet echt vooruitgang geboekt. De minister heeft een voorstel uitgewerkt dat aanvaardbaar is voor alle partijen.”

‘Nieuw personeel niet voor Pasen’

Peeters werkt intussen aan een nieuw koninklijk besluit (KB), en maakt zich sterk dat er begin volgend jaar 20 extra mensen aangeworven kunnen worden.

Jacques Steenbergen van de BMA rekent alvast niet op de belofte van de vicepremier. ‘Een nieuw kb moet nog behandeld worden door de kabinetten en door de Raad van State. Dat is er niet voor november. Tegen dat er dan mensen aangeworven zijn, is het Pasen‘, aldus Steenbergen. (DS/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content