Bij opening ging het aandeel meteen 45% hoger (tot boven 4 euro) op een uitzonderlijk hoog volume.Na een half uur handelen waren er al 8,5 keer meer aandelen verhandeld dan gedurende de hele handelssessie van gisteren.

Wat we zien is een klassieke en bijzonder brute short squeeze op Nokia, waarbij shorters - speculanten die aandelen geleend en onmiddellijk verkocht hebben om ze later terug te kopen aan een lagere prijs - vandaag allemaal tegelijk naar de uitgang rennen. De short interest (het aantal aandelen dat geshort is) bedroeg gisteren 12% van alle uitstaande Nokia-aandelen. Dat is meer dan het dubbele dan het gemiddelde van alle Stoxx Europe 600 aandelen (5,1%). Volgens gegevens van onderzoeksbureau Markit zou twee derde van alle uitleenbare aandelen effectief uitgeleend zijn aan shorters.

De kans is groot dat veel shorters vandaag zware verliezen zullen lijden. Enkel zij die minstens 18 maanden short staan op het aandeel zullen vandaag nog wat winst kunnen maken. De laatste keer dat Nokia boven 4 euro noteerde dateert immers van begin april 2012. Het aandeel, dat gisteren sloot op 2,96 euro, was al verdubbeld sinds zijn dieptepunt van 1,37 euro van 18 juli 2012. Nokia staat wel ver verwijderd van zijn laatste piek van 7 november 2007 (28,60 euro), en al helemaal van de ultieme piek van 64,88 euro van 20 juni 2000.

Bij opening ging het aandeel meteen 45% hoger (tot boven 4 euro) op een uitzonderlijk hoog volume.Na een half uur handelen waren er al 8,5 keer meer aandelen verhandeld dan gedurende de hele handelssessie van gisteren. Wat we zien is een klassieke en bijzonder brute short squeeze op Nokia, waarbij shorters - speculanten die aandelen geleend en onmiddellijk verkocht hebben om ze later terug te kopen aan een lagere prijs - vandaag allemaal tegelijk naar de uitgang rennen. De short interest (het aantal aandelen dat geshort is) bedroeg gisteren 12% van alle uitstaande Nokia-aandelen. Dat is meer dan het dubbele dan het gemiddelde van alle Stoxx Europe 600 aandelen (5,1%). Volgens gegevens van onderzoeksbureau Markit zou twee derde van alle uitleenbare aandelen effectief uitgeleend zijn aan shorters. De kans is groot dat veel shorters vandaag zware verliezen zullen lijden. Enkel zij die minstens 18 maanden short staan op het aandeel zullen vandaag nog wat winst kunnen maken. De laatste keer dat Nokia boven 4 euro noteerde dateert immers van begin april 2012. Het aandeel, dat gisteren sloot op 2,96 euro, was al verdubbeld sinds zijn dieptepunt van 1,37 euro van 18 juli 2012. Nokia staat wel ver verwijderd van zijn laatste piek van 7 november 2007 (28,60 euro), en al helemaal van de ultieme piek van 64,88 euro van 20 juni 2000.