Een Britse rechtbank heeft Apple vorige week verplicht publiek en zonder reserveringen toe te geven dat Samsung geen inbreuk pleegt op zijn modelrechten.

De rechtszaak draait rond het gemeenschapsmodel van een tablet-pc dat Apple in 2004 deponeerde. Dat was zes jaar vóór de iPad. In augustus vorig jaar had een rechtbank in Düsseldorf nog op eenzijdig verzoek van Apple de verkoop van de Samsung Galaxy Tab 10.1 in bijna heel Europa verboden omdat Samsung daarmee inbreuk zou plegen op dat gemeenschapsmodel.

Een Britse rechtbank, die zetelde als een Europees hof, besloot nu in juli al dat Samsung geen inbreuk had gepleegd op het gemeenschapsmodel. Volgens de rechter waren de Samsung-tablets flink dunner dan het gedeponeerde model van Apple, met bovendien eigen karakteristieke details op de achterkant. Als de voorkant gelijkend was, stelde de rechter, dan gold dat ook voor tablets van Flatron, Bloomberg, Ozolins, Showbox en Wacom, die ouder waren dan het Apple-ontwerp.

Apple moest de kern van de uitspraak op zijn Britse website en in vijf publicaties afdrukken. Dat is ongewoon in zaken van intellectueel eigendomsrecht, zoals de rechter in beroep zelf aangaf. Gewoonlijk krijgt de klager in dit soort zaken alleen publiciteit als hij wint, niet als hij verliest.

Apple probeerde de uitwerking van het eerste Britse vonnis via een Duitse rechtbank te torpederen. Dat viel slecht in Londen. Ook in beroep kreeg Apple het bevel de uitspraak te publiceren, deze keer met de uitdrukkelijke vermelding dat ze in heel de Europese Unie gold. Daarop begon een vaudeville.

De Britse nieuwssite The Register signaleert hoe Apple enkele paragrafen van de uitspraak op zijn website publiceerde, maar voegt eraan toe dat andere rechtbanken andersluidende vonnissen hadden geveld en dat de Britse rechter de Samsung tablets "niet zo cool" vond als het Apple-model. Apple kreeg op 1 november te horen dat het die tekst onmiddellijk moest vervangen door de opgelegde versie. (B.L.)

Een Britse rechtbank heeft Apple vorige week verplicht publiek en zonder reserveringen toe te geven dat Samsung geen inbreuk pleegt op zijn modelrechten. De rechtszaak draait rond het gemeenschapsmodel van een tablet-pc dat Apple in 2004 deponeerde. Dat was zes jaar vóór de iPad. In augustus vorig jaar had een rechtbank in Düsseldorf nog op eenzijdig verzoek van Apple de verkoop van de Samsung Galaxy Tab 10.1 in bijna heel Europa verboden omdat Samsung daarmee inbreuk zou plegen op dat gemeenschapsmodel. Een Britse rechtbank, die zetelde als een Europees hof, besloot nu in juli al dat Samsung geen inbreuk had gepleegd op het gemeenschapsmodel. Volgens de rechter waren de Samsung-tablets flink dunner dan het gedeponeerde model van Apple, met bovendien eigen karakteristieke details op de achterkant. Als de voorkant gelijkend was, stelde de rechter, dan gold dat ook voor tablets van Flatron, Bloomberg, Ozolins, Showbox en Wacom, die ouder waren dan het Apple-ontwerp. Apple moest de kern van de uitspraak op zijn Britse website en in vijf publicaties afdrukken. Dat is ongewoon in zaken van intellectueel eigendomsrecht, zoals de rechter in beroep zelf aangaf. Gewoonlijk krijgt de klager in dit soort zaken alleen publiciteit als hij wint, niet als hij verliest. Apple probeerde de uitwerking van het eerste Britse vonnis via een Duitse rechtbank te torpederen. Dat viel slecht in Londen. Ook in beroep kreeg Apple het bevel de uitspraak te publiceren, deze keer met de uitdrukkelijke vermelding dat ze in heel de Europese Unie gold. Daarop begon een vaudeville. De Britse nieuwssite The Register signaleert hoe Apple enkele paragrafen van de uitspraak op zijn website publiceerde, maar voegt eraan toe dat andere rechtbanken andersluidende vonnissen hadden geveld en dat de Britse rechter de Samsung tablets "niet zo cool" vond als het Apple-model. Apple kreeg op 1 november te horen dat het die tekst onmiddellijk moest vervangen door de opgelegde versie. (B.L.)