Hoernig argumenteert dat een bijkomende alternatieve operator op het netwerk van Belgacom weinig bijkomende concurrentie oplevert. Als die alternatieve operator overschakelt naar de infrastructuur van Telenet, dan is dat een grote verschuiving.

Dat effect is vooral belangrijk als de alternatieve operatoren klein zijn, zoals in België. De markt wordt nog concurrentiëler als de alternatieve operatoren op beide netwerken tegelijk actief kunnen zijn. Zelfs als het aantal spelers gelijk blijft, verhoogt de concurrentie. Dat moet leiden tot lagere prijzen.

De regelgever controleert vandaag dat Belgacom geen te lage retailprijzen hanteert. Dat beschermt de alternatieve providers, maar even goed de kabeldistributeurs. Het gevolg is dat iedereen in de markt te veel betaalt en dat de ongereguleerde speler klanten wegsnoept door zijn prijs iets lager te zetten dan hij zou kunnen.

Belgacom verliest ook zijn 'first mover advantage'. Zijn productvernieuwingen moeten lang op voorhand worden aangekondigd. Alleen zo kunnen alternatieve operatoren er een aanbod rond bouwen. Dat geeft Telenet en de kabelaars het aureool van vernieuwer, waardoor zij klanten blijven winnen, ook bij de alternatieve operatoren.

Erger nog, Belgacom zal het steeds moeilijker krijgen om rendabel te investeren. De klanten die de investeringen moeten verantwoorden, worden weggesnoept. Uiteindelijk wordt de ongereguleerde concurrent een monopolie.

Eén caveat toch: Steffen Hoernig schreef zijn rapport in opdracht van Belgacom. Hij bestudeerde ook de Canadese situatie niet. De Belgacoms en Telenets van Canada moeten sinds jaren beiden alternatieve operatoren toelaten op hun netwerk. De prijzen zijn er hoog.

B.L.

Hoernig argumenteert dat een bijkomende alternatieve operator op het netwerk van Belgacom weinig bijkomende concurrentie oplevert. Als die alternatieve operator overschakelt naar de infrastructuur van Telenet, dan is dat een grote verschuiving. Dat effect is vooral belangrijk als de alternatieve operatoren klein zijn, zoals in België. De markt wordt nog concurrentiëler als de alternatieve operatoren op beide netwerken tegelijk actief kunnen zijn. Zelfs als het aantal spelers gelijk blijft, verhoogt de concurrentie. Dat moet leiden tot lagere prijzen. De regelgever controleert vandaag dat Belgacom geen te lage retailprijzen hanteert. Dat beschermt de alternatieve providers, maar even goed de kabeldistributeurs. Het gevolg is dat iedereen in de markt te veel betaalt en dat de ongereguleerde speler klanten wegsnoept door zijn prijs iets lager te zetten dan hij zou kunnen. Belgacom verliest ook zijn 'first mover advantage'. Zijn productvernieuwingen moeten lang op voorhand worden aangekondigd. Alleen zo kunnen alternatieve operatoren er een aanbod rond bouwen. Dat geeft Telenet en de kabelaars het aureool van vernieuwer, waardoor zij klanten blijven winnen, ook bij de alternatieve operatoren. Erger nog, Belgacom zal het steeds moeilijker krijgen om rendabel te investeren. De klanten die de investeringen moeten verantwoorden, worden weggesnoept. Uiteindelijk wordt de ongereguleerde concurrent een monopolie. Eén caveat toch: Steffen Hoernig schreef zijn rapport in opdracht van Belgacom. Hij bestudeerde ook de Canadese situatie niet. De Belgacoms en Telenets van Canada moeten sinds jaren beiden alternatieve operatoren toelaten op hun netwerk. De prijzen zijn er hoog.B.L.