Vande Lanotte wil operatoren dwingen om hun 'slapende' gebruikers naar goedkopere tarieven over te zetten. Ook de CEO van Base, Jos Donvil, vindt dat niet kunnen. "De consument moet vrij zijn om te kiezen.

De twee toplui reageren op de Europese plannen om de telecommarkt te hertekenen met minder, maar grotere spelers. Donvil van BASE ziet ruimte voor meer samenwerking tussen de Belgische operatoren. Dat zou een besparing op infrastructuur opleveren.

Bellens schuift het partnerschap tussen Belgacom en het Britse Vodafone als een model naar voren. Dat bevat nu al een akkoord over eengemaakte roamingtarieven in meer dan 30 landen. Hij is niet van plan om contentbedrijven over te nemen, zoals de Waalse kabelaar Tecteo. "Dat doet me denken aan Vivendi, dat alles wou kopen, en dan instortte."

Bellens en Donvil zijn het roerend eens dat de Europese Commissie een fout maakt met haar plan om de prijs van intra-Europese communicaties brutaal gelijk te schakelen met de prijs van lokale verbindingen.

De Belgacom-topman pleit voor een periode zonder nieuwe politieke ingrepen. Alleen zo kunnen de Europese operatoren op adem komen en hun winstmarge herstellen. De Amerikaanse operatoren verdienen genoeg geld om tegelijk in de VS te investeren én om hun goedkope Europese collega's op te slokken, waarschuwt Bellens. "Morgen kan je ontdekken dat de hele Europese telecomsector Amerikaans is. Benieuwd wie dan bij de Europese Commissie 'goed gedaan!' zal zeggen".

Vande Lanotte wil operatoren dwingen om hun 'slapende' gebruikers naar goedkopere tarieven over te zetten. Ook de CEO van Base, Jos Donvil, vindt dat niet kunnen. "De consument moet vrij zijn om te kiezen. De twee toplui reageren op de Europese plannen om de telecommarkt te hertekenen met minder, maar grotere spelers. Donvil van BASE ziet ruimte voor meer samenwerking tussen de Belgische operatoren. Dat zou een besparing op infrastructuur opleveren. Bellens schuift het partnerschap tussen Belgacom en het Britse Vodafone als een model naar voren. Dat bevat nu al een akkoord over eengemaakte roamingtarieven in meer dan 30 landen. Hij is niet van plan om contentbedrijven over te nemen, zoals de Waalse kabelaar Tecteo. "Dat doet me denken aan Vivendi, dat alles wou kopen, en dan instortte." Bellens en Donvil zijn het roerend eens dat de Europese Commissie een fout maakt met haar plan om de prijs van intra-Europese communicaties brutaal gelijk te schakelen met de prijs van lokale verbindingen. De Belgacom-topman pleit voor een periode zonder nieuwe politieke ingrepen. Alleen zo kunnen de Europese operatoren op adem komen en hun winstmarge herstellen. De Amerikaanse operatoren verdienen genoeg geld om tegelijk in de VS te investeren én om hun goedkope Europese collega's op te slokken, waarschuwt Bellens. "Morgen kan je ontdekken dat de hele Europese telecomsector Amerikaans is. Benieuwd wie dan bij de Europese Commissie 'goed gedaan!' zal zeggen".