Het BIPT vergeleek de telecomfactuur voor kmo's (van eenmanszaken tot ondernemingen met vijftig telecomgebruikers) in België met de prijzen in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Er werden acht gebruikerstypes vastgelegd. De vergelijking is het meest positief voor het kleinste onderzochte kmo-type (bijvoorbeeld kleinhandelszaken), waar België het goedkoopst blijkt.

Voor de meeste andere types (zoals eenmanszaken op een vaste locatie, thuiswerkende professionals en mobiele professionals) zijn de Belgische telecomprijzen 'globaal gezien gemiddeld'.

Aan de andere kant is België duurder voor ondernemingen waar er intensief mobiel wordt gebeld. Dat is volgens het BIPT het gevolg van 'hogere mobieletelefoniekosten in België voor dit gebruiksprofiel (bijvoorbeeld handelsvertegenwoordigers) en zeer competitieve prijzen in landen als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk'.

Ook voor Belgische ondernemingen waar er vaak met de vaste lijn naar het buitenland wordt gebeld - zoals groothandelsbedrijven of lokale dienstverlenende bedrijven - valt de landenvergelijking ongunstig uit.

"De prijzen vertonen een dalende tendens en België hinkt niet meer achterop bij andere Europese landen", besluit BIPT-voorzitter Jack Hamande. "De professionals moeten de prijzen blijven vergelijken", raadt hij aan.

Ondernemingen hebben minder de neiging om van operator te veranderen, zeker als ze door langetermijncontracten gebonden zijn. Vanaf vijf oproepnummers geldt immers niet langer de telecomwet, die het mogelijk maakt een contract op te zeggen zonder schadevergoeding.

De zakelijke markt is een belangrijk segment voor de Belgische telecomoperatoren. De bedrijven waren vorig jaar goed voor een omzet van 2,36 miljard euro, of bijna 40 procent van de totale retailinkomsten uit vaste en mobiele elektronische communicatie.

Grote ondernemingen zijn niet in de prijsvergelijking opgenomen. (Belga/BO)

Het BIPT vergeleek de telecomfactuur voor kmo's (van eenmanszaken tot ondernemingen met vijftig telecomgebruikers) in België met de prijzen in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Er werden acht gebruikerstypes vastgelegd. De vergelijking is het meest positief voor het kleinste onderzochte kmo-type (bijvoorbeeld kleinhandelszaken), waar België het goedkoopst blijkt. Voor de meeste andere types (zoals eenmanszaken op een vaste locatie, thuiswerkende professionals en mobiele professionals) zijn de Belgische telecomprijzen 'globaal gezien gemiddeld'. Aan de andere kant is België duurder voor ondernemingen waar er intensief mobiel wordt gebeld. Dat is volgens het BIPT het gevolg van 'hogere mobieletelefoniekosten in België voor dit gebruiksprofiel (bijvoorbeeld handelsvertegenwoordigers) en zeer competitieve prijzen in landen als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk'. Ook voor Belgische ondernemingen waar er vaak met de vaste lijn naar het buitenland wordt gebeld - zoals groothandelsbedrijven of lokale dienstverlenende bedrijven - valt de landenvergelijking ongunstig uit. "De prijzen vertonen een dalende tendens en België hinkt niet meer achterop bij andere Europese landen", besluit BIPT-voorzitter Jack Hamande. "De professionals moeten de prijzen blijven vergelijken", raadt hij aan. Ondernemingen hebben minder de neiging om van operator te veranderen, zeker als ze door langetermijncontracten gebonden zijn. Vanaf vijf oproepnummers geldt immers niet langer de telecomwet, die het mogelijk maakt een contract op te zeggen zonder schadevergoeding. De zakelijke markt is een belangrijk segment voor de Belgische telecomoperatoren. De bedrijven waren vorig jaar goed voor een omzet van 2,36 miljard euro, of bijna 40 procent van de totale retailinkomsten uit vaste en mobiele elektronische communicatie. Grote ondernemingen zijn niet in de prijsvergelijking opgenomen. (Belga/BO)