In vaste spraak verloor Belgacom bijna evenveel lijnen als in 2009, 51.000. Het aantal belminuten daalde 5,7 procent en de omzet, onder meer door de goedkopere spraak-naar-mobiel, 6,1 procent. Internet daalde 2,3 procent. ICT-diensten, met daarin het vroegere Telindus, groeiden met 3,3 procent tot 692 miljoen euro.

Ter vergelijking: Telenet maakte gisteren een groei van 10 procent bekend in dit segment. De vooruitgang in het vierde kwartaal was zelfs 27 procent. De Mechelaars blijven met hun 84,9 miljoen euro omzet bij bedrijven echter een dwerg vergeleken met Belgacom.

Telenet lijdt ook veel minder onder de mobiele prijsverlagingen door de regelgever. Die zorgden ervoor dat de Belgacom-omzet uit mobiele spraak bij bedrijven 6,3 procent daalde in het vierde kwartaal en 5 procent over het jaar. Een tweede factor daar zijn goedkopere tariefplannen met gratis belkrediet, meldt Belgacom. Proximus sloot af met 1,3 miljoen bedrijfsklanten, een winst van 75.000.

De opbrengsten uit "geavanceerde data" (data buiten sms) stegen slechts 2 procent, tot 109 miljoen euro.

Bij gelijke regelgeving zou de omzetdaling van Belgacom in het bedrijfssegment een half procent zijn geweest, noteert de operator.

Internationale diensten in blakende gezondheid

Belgacom International Carrier Services (BICS), de internationale dienstverlener van Belgacom, deed het opnieuw goed met een omzetstijging op vergelijkbare basis van 3,9 procent over het jaar en zelfs 4,7 procent in het vierde kwartaal. Door de fusie met de internationele diensten van de Zuid-Afrikaanse mobiele operator MTN en door de volledige consolidatie (in plaats van 57,6 procent), stijgt de omzet van BICS zelfs 80,4 procent tot 1,61 miljard. De ebitda-marge daalde licht tot 8 procent, maar BICS sloot toch af met een bedrijfskasstroom van 129 miljoen euro.

B.L.

In vaste spraak verloor Belgacom bijna evenveel lijnen als in 2009, 51.000. Het aantal belminuten daalde 5,7 procent en de omzet, onder meer door de goedkopere spraak-naar-mobiel, 6,1 procent. Internet daalde 2,3 procent. ICT-diensten, met daarin het vroegere Telindus, groeiden met 3,3 procent tot 692 miljoen euro. Ter vergelijking: Telenet maakte gisteren een groei van 10 procent bekend in dit segment. De vooruitgang in het vierde kwartaal was zelfs 27 procent. De Mechelaars blijven met hun 84,9 miljoen euro omzet bij bedrijven echter een dwerg vergeleken met Belgacom. Telenet lijdt ook veel minder onder de mobiele prijsverlagingen door de regelgever. Die zorgden ervoor dat de Belgacom-omzet uit mobiele spraak bij bedrijven 6,3 procent daalde in het vierde kwartaal en 5 procent over het jaar. Een tweede factor daar zijn goedkopere tariefplannen met gratis belkrediet, meldt Belgacom. Proximus sloot af met 1,3 miljoen bedrijfsklanten, een winst van 75.000. De opbrengsten uit "geavanceerde data" (data buiten sms) stegen slechts 2 procent, tot 109 miljoen euro. Bij gelijke regelgeving zou de omzetdaling van Belgacom in het bedrijfssegment een half procent zijn geweest, noteert de operator. Internationale diensten in blakende gezondheid Belgacom International Carrier Services (BICS), de internationale dienstverlener van Belgacom, deed het opnieuw goed met een omzetstijging op vergelijkbare basis van 3,9 procent over het jaar en zelfs 4,7 procent in het vierde kwartaal. Door de fusie met de internationele diensten van de Zuid-Afrikaanse mobiele operator MTN en door de volledige consolidatie (in plaats van 57,6 procent), stijgt de omzet van BICS zelfs 80,4 procent tot 1,61 miljard. De ebitda-marge daalde licht tot 8 procent, maar BICS sloot toch af met een bedrijfskasstroom van 129 miljoen euro. B.L.