Al meer dan 10 miljoen abonnementen voor internetbankieren

© thinkstock
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Het onlinebankieren is definitief doorgebroken in België. In 2013 werd de grens van 10 miljoen abonnementen voor internetbankieren en van 1 miljoen voor mobiel bankieren doorbroken.

Febelfin, de federatie van de financiële sector in België, publiceerde vandaag cijfers waaruit blijkt dat het internetbankieren steeds populairder wordt. Tien jaar geleden waren er nog maar 1,8 miljoen abonnementen voor internetbankieren en vijf jaar geleden 5,7 miljoen. Daar is de voorbije jaren gemiddeld een miljoen abonnementen per jaar bijgekomen. Eind vorig jaar stond de teller op 10,1 miljoen abonnementen.

Nog spectaculairder is de doorbraak van het mobiel bankieren (via een smartphone of tablet). Vorig jaar waren er al iets meer dan een miljoen abonnementen voor mobiel bankieren, bijna een verdrievoudiging in vergelijking met 2012. In totaal zijn het internet- en mobiel bankieren in België goed voor gemiddeld 1,2 miljoen sessies per dag.

Het succes van het onlinebankieren zorgt er mee voor dat het aantal bankkantoren daalt. Vorig jaar telde België nog 7138 bankagentschappen. Dat zijn er 220 minder dan in 2012 en 1800 minder dan in 2005. Toch blijven de Belgische banken, in vergelijking met andere landen van Europa, over een relatief dicht kantorennet beschikken.

Febelfin presenteerde voorts cijfers die tonen dat de werkgelegenheid in de banksector jaar na jaar blijft dalen. Sinds eind 2007, aan de vooravond van de financiële crisis, is de werkgelegenheid gemiddeld met 3 procent per jaar gedaald, van 63.041 tot 53.075 eind vorig jaar.

De rendabiliteit van de sector zou dan weer iets verbeterd zijn. Febelfin schat dat de banken een rendement op eigen vermogen van 7 à 8 procent haalden in 2013, tegen amper 3 procent in 2012. De verbetering is volgens Febelfin-directeur Michel Vermaerke bijna integraal toe te schrijven aan uitzonderlijke elementen, zoals meerwaarden op overheidspapier. Hij wijst erop dat de structurele rendabiliteit van de Belgische bankensector laag blijft en allicht niet boven 5 procent rendement op eigen vermogen uitkomt.

Volgens Febelfin zorgt de toevloed aan regulering ervoor dat de bankensector in België zich hervormt. “We evolueren naar een landschap van kleinere, minder rendabele en kostenefficiëntere banken”, zegt Vermaerke. “Heel wat instellingen bekijken hoe ze daarmee moeten omgaan en of ze hun businessmodel moeten aanpassen. Ik verwacht dat er in de komende jaren belangrijke keuzes gemaakt worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content