Op de hoofdzetel van imec is de nieuwe beheersovereenkomst met de Vlaamse overheid ondertekend. Het onderzoeks centrum voor micro-elektronica krijgt van minister van Innovatie en Overheidsinvesteringen Ingrid Lieten 48 miljoen euro per jaar over de komende vijf jaar. Volgens Lieten is die basisfinanciering goed voor ongeveer 16 tot 18 procent van het budget van imec. In 2009 was de toelage van de Vlaamse overheid 44,7 miljoen euro, in 2010 42,7 miljoen.

Steun voor 450 mm

Daarnaast krijgt imec toelagen voor speciale projecten. Lieten verzekerde gedelegeerd bestuurder Luc Van den hove dat Vlaanderen de overstap van 300 mm naar 450 mm technologie "voor 100 procent zou ondersteunen". Productie met wafers van 450 mm doorsnee - bijna een halve meter dus - zou de kost per chip verder naar beneden drijven. Nadeel zijn de hoge initiële investeringen.

Bij de vorige overgang, van 200 naar 300 mm, kreeg imec bijna tien jaar geleden ruwweg 70 miljoen extra van de Vlaamse regering, volgens Van den hove. Hij verwacht nu een bijdrage in dezelfde richting. "Dat is nodig om ons de volgende 10 tot 15 jaar echt aan de wereldtop te houden", zegt hij.

De omzet van imec kwam vorig jaar voor het eerst boven de 300 miljoen uit.

Imec telt nu bijna 2000 werknemers. Ongeveer 1400 zijn vast in dienst. De rest wordt uitgeleend door de partners waarmee imec zijn open innovatie-onderzoek voert.

De Leuvenaren hebben tegenwoordig partnerschappen met vrijwel alle grote halfgeleiderbedrijven van de wereld, met uitzondering van IBM, dat in de VS een concurrerende onderzoekscluster animeert. (B.L.)

Op de hoofdzetel van imec is de nieuwe beheersovereenkomst met de Vlaamse overheid ondertekend. Het onderzoeks centrum voor micro-elektronica krijgt van minister van Innovatie en Overheidsinvesteringen Ingrid Lieten 48 miljoen euro per jaar over de komende vijf jaar. Volgens Lieten is die basisfinanciering goed voor ongeveer 16 tot 18 procent van het budget van imec. In 2009 was de toelage van de Vlaamse overheid 44,7 miljoen euro, in 2010 42,7 miljoen. Steun voor 450 mm Daarnaast krijgt imec toelagen voor speciale projecten. Lieten verzekerde gedelegeerd bestuurder Luc Van den hove dat Vlaanderen de overstap van 300 mm naar 450 mm technologie "voor 100 procent zou ondersteunen". Productie met wafers van 450 mm doorsnee - bijna een halve meter dus - zou de kost per chip verder naar beneden drijven. Nadeel zijn de hoge initiële investeringen. Bij de vorige overgang, van 200 naar 300 mm, kreeg imec bijna tien jaar geleden ruwweg 70 miljoen extra van de Vlaamse regering, volgens Van den hove. Hij verwacht nu een bijdrage in dezelfde richting. "Dat is nodig om ons de volgende 10 tot 15 jaar echt aan de wereldtop te houden", zegt hij. De omzet van imec kwam vorig jaar voor het eerst boven de 300 miljoen uit. Imec telt nu bijna 2000 werknemers. Ongeveer 1400 zijn vast in dienst. De rest wordt uitgeleend door de partners waarmee imec zijn open innovatie-onderzoek voert. De Leuvenaren hebben tegenwoordig partnerschappen met vrijwel alle grote halfgeleiderbedrijven van de wereld, met uitzondering van IBM, dat in de VS een concurrerende onderzoekscluster animeert. (B.L.)