"Dieselgate is niet enkel een milieu- en volksgezondheidsschandaal, het heeft ook voor een pak minder belastinginkomsten gezorgd", aldus federaal fractieleider Kristof Calvo.

De Vlaamse en Belgische wagenfiscaliteit is sterk gelinkt aan de milieuprestatie : hoe groener een wagen, hoe gunstiger het fiscaal regime. Zo zijn de zogenaamde voordelen van alle aard (VAA of bedrijfswagentaks) en de belastingen op inverkeerstelling (BIV) gelinkt aan de CO2-uitstoot van de wagen.

Verlies van 42 miljoen

Groen heeft nu uitgerekend welk verlies aan inkomen de overheid geleden heeft door een foutieve berekening van de VAA (een Volkswagen stoot meer CO2 uit dan aangegeven). Dat zou in 2015 alleen al neerkomen op 14 euro miljoen euro. "Gezien de voordelen van alle aard al sinds 2012 gekoppeld zijn aan de CO2- uitstoot, loopt de overheid een gecumuleerd verlies van 42 miljoen euro mis. Maar het totale verlies zal vermoedelijk nog een pak hoger liggen."

Calvo vraagt een grondige inventaris van alle gederfde inkomsten die verbonden zijn aan dieselgate. "De overheid moet vervolgens een schadeclaim indienen bij de betrokken wagenconstructeurs."

"Dieselgate is niet enkel een milieu- en volksgezondheidsschandaal, het heeft ook voor een pak minder belastinginkomsten gezorgd", aldus federaal fractieleider Kristof Calvo.De Vlaamse en Belgische wagenfiscaliteit is sterk gelinkt aan de milieuprestatie : hoe groener een wagen, hoe gunstiger het fiscaal regime. Zo zijn de zogenaamde voordelen van alle aard (VAA of bedrijfswagentaks) en de belastingen op inverkeerstelling (BIV) gelinkt aan de CO2-uitstoot van de wagen. Verlies van 42 miljoenGroen heeft nu uitgerekend welk verlies aan inkomen de overheid geleden heeft door een foutieve berekening van de VAA (een Volkswagen stoot meer CO2 uit dan aangegeven). Dat zou in 2015 alleen al neerkomen op 14 euro miljoen euro. "Gezien de voordelen van alle aard al sinds 2012 gekoppeld zijn aan de CO2- uitstoot, loopt de overheid een gecumuleerd verlies van 42 miljoen euro mis. Maar het totale verlies zal vermoedelijk nog een pak hoger liggen."Calvo vraagt een grondige inventaris van alle gederfde inkomsten die verbonden zijn aan dieselgate. "De overheid moet vervolgens een schadeclaim indienen bij de betrokken wagenconstructeurs."