Boudewijn Vanpeteghem

CD&V trekt stekker uit regeeroverleg

Boudewijn Vanpeteghem Boudewijn Vanpeteghem is redacteur bij Trends.

De N-VA kan niet anders dan CD&V te volgen nu de Vlaamse christendemocraten de nota van Johan Vande Lanotte hebben afgeschoten.

Ze trokken daarmee de stekker uit de onderhandelingen voor een nieuwe regering. De doodsstrijd van het overleg is pijnlijk en ergerlijk om volgen.

De nieuwe financieringswet van de koninklijke bemiddelaar noopt Vlaanderen tot 2 miljard euro besparingen, zegt Vlaams minister-president Kris Peeters. Hij ziet dat allerminst zitten. Temeer daar Brussel geld krijgt zonder garanties voor de splitsing van de kieskring BHV.

De economische crisis deed het discours in het noorden van het land veranderen. Voordien klonk het dat er bevoegdheden zouden overkomen zonder het volledig bijhorend bedrag. Peeters kant zich daar nu tegen. In Franstalig België zullen ze het graag horen, want zij hebben daar het meeste bij te verliezen. En toch zal het zo moeten gebeuren. Iedereen zal inspanningen moeten leveren om de staatsfinanciën opnieuw in orde te krijgen.

CD&V speelt het slim. Het is de tweede keer dat ze de N-VA voorbijsteekt in Vlaamsgezindheid. Partijvoorzitter Wouter Beke deed dat toen hij de financieringswet op tafel legde. Zijn collega Bart De Wever van de N-VA was oorspronkelijk met PS-voorzitter Elio Di Rupo overeengekomen om de financieringswet ongemoeid te laten.

Deze keer reageert Kris Peeters als eerste dat de nota van Johan Vande Lanotte niet door de beugel kan. Daarmee neemt hij de N-VA, en zijn eigen partij, op snelheid en hij dwingt de Vlaamse nationalisten in dezelfde richting te stappen. Voor zover die daartoe gedwongen moeten worden. Er is gif op in te nemen dat zoiets niet nodig is. Overigens, het komt de N-VA goed uit niet met de zwartepiet opgezadeld te zitten.

Blijft dat CD&V zich als eerste opstelt als ‘goede Vlaming’. Daarmee denkt de partij kiezers terug te halen die bij de jongste verkiezingen naar de N-VA vertrokken. Een risicovolle operatie, want de volgende stembusslag, die er zit aan te komen, zal een referendum zijn over een grote staatshervorming. De N-VA en de PS kunnen daar het meeste van profiteren.

Daarom zien andere partijen verkiezingen niet zitten. Niets doen betekent echter zo goed als zeker electoraal verlies. En daarom zijn er bij CD&V die de vlucht vooruit kiezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content