Eerder op de dag had de Britse minister van Financiën Philip Hammond gezegd dat de Britse economie er in alle scenario's slechter aan toe zal zijn na de brexit. De brexit-deal die premier May met de EU sloot, zou zorgen voor een impact van 3,9 procent op het bbp in de komende vijftien jaar, tegenover een scenario waarbij Groot-Brittannië in de Europese Unie zou blijven.

De nieuwe analyse schetst een donker beeld van het worstcasescenario, maar geeft geen details over de economische impact van het akkoord dat de Britse premier May gesloten heeft met de Europese Unie. Voor het scenario dat het dichtst aanleunt bij het akkoord wordt uitgegaan van een negatieve impact van 3,9 procent.

Als het Britse parlement de deal van May afwijst, dan zal Groot-Brittannië afstevenen op een ongeordende exit uit de Europese Unie, zonder regelgeving voor handel met Europa. Het kamp van May hoopt dat de bevindingen van het rapport twijfelende politici over de streep zullen trekken om voor haar deal te kiezen.

Het noordoosten van Engeland zou volgens het rapport het zwaarst getroffen worden bij een 'no deal'. Het terugdringen van immigratie van Europa naar Groot-Brittannië zou de economische impact van elk brexit-scenario verzwaren, klinkt het voorts.

De Bank of England waarschuwt woensdagavond in een eigen rapport voor de ergste ineenstorting van de economie sinds minstens de Tweede Wereldoorlog. Volgens de Britse centrale bank zal een brexit zonder goede afspraken leiden tot een groei die tot wel 8 procent lager zal uitvallen. Daarbij zal het Britse pond een kwart van zijn waarde verliezen.

Uit een bankenstresstest komt naar voren dat de Britse banken in ieder geval in staat zijn om een dergelijke klap te weerstaan. Gaan de Britten akkoord met het onderhandelingsresultaat van May zal de pijn overigens iets minder zijn. Evengoed is dan nog sprake van een impact op het bruto binnenlands product van 3,8 procent.

Eerder op de dag had de Britse minister van Financiën Philip Hammond gezegd dat de Britse economie er in alle scenario's slechter aan toe zal zijn na de brexit. De brexit-deal die premier May met de EU sloot, zou zorgen voor een impact van 3,9 procent op het bbp in de komende vijftien jaar, tegenover een scenario waarbij Groot-Brittannië in de Europese Unie zou blijven.De nieuwe analyse schetst een donker beeld van het worstcasescenario, maar geeft geen details over de economische impact van het akkoord dat de Britse premier May gesloten heeft met de Europese Unie. Voor het scenario dat het dichtst aanleunt bij het akkoord wordt uitgegaan van een negatieve impact van 3,9 procent. Als het Britse parlement de deal van May afwijst, dan zal Groot-Brittannië afstevenen op een ongeordende exit uit de Europese Unie, zonder regelgeving voor handel met Europa. Het kamp van May hoopt dat de bevindingen van het rapport twijfelende politici over de streep zullen trekken om voor haar deal te kiezen. Het noordoosten van Engeland zou volgens het rapport het zwaarst getroffen worden bij een 'no deal'. Het terugdringen van immigratie van Europa naar Groot-Brittannië zou de economische impact van elk brexit-scenario verzwaren, klinkt het voorts. De Bank of England waarschuwt woensdagavond in een eigen rapport voor de ergste ineenstorting van de economie sinds minstens de Tweede Wereldoorlog. Volgens de Britse centrale bank zal een brexit zonder goede afspraken leiden tot een groei die tot wel 8 procent lager zal uitvallen. Daarbij zal het Britse pond een kwart van zijn waarde verliezen. Uit een bankenstresstest komt naar voren dat de Britse banken in ieder geval in staat zijn om een dergelijke klap te weerstaan. Gaan de Britten akkoord met het onderhandelingsresultaat van May zal de pijn overigens iets minder zijn. Evengoed is dan nog sprake van een impact op het bruto binnenlands product van 3,8 procent.