Diezelfde regering-Merkel besliste negen maanden geleden dat alle Duitse kerncentrales langer zouden openblijven. De les van Fukushima, leert de politieke retoriek. Deze argumentatie stemt voor een flink deel niet overeen met de realiteit.

Uiteraard moet we nadenken over de gebeurtenissen in Fukushima. Maar dat drama heeft alles te maken met de combinatie van een tsunami en onvoldoende voorzorgen voor de gevolgen daarvan. Niet alleen bestaat er volgens zowat alle geologen maar heel, heel weinig kans op een tsunami ergens in Duitsland, verdere finetuning van de beveiliging van kerncentrales is een ongoing proces.

De beslissing van Merkel heeft veel meer te maken met haar wil tot politiek overleven. Bij de jongste regionale verkiezingen kreeg haar partij, de CDU, gloeiend op haar donder van vooral de groenen. Ze weet dat ook de eurocrisis haar de komende tijd in Duitsland vooral negatieve reacties van de publieke opinie oplevert. Merkel probeert een stuk van die negativiteit te neutraliseren naar de volgende nationale parlementsverkiezingen toe. Normaal gezien vinden die in 2013 plaats.

Op het eerste gezicht lijkt die strategie niet echt succesvol. Maar best toch even afwachten, want de gewezen Britse premier Tony Blair zei onlangs van Angela Merkel dat "zij typisch een van die politici is die je al snel gaat onderschatten en dat is achteraf zeer dom".

JVO

Diezelfde regering-Merkel besliste negen maanden geleden dat alle Duitse kerncentrales langer zouden openblijven. De les van Fukushima, leert de politieke retoriek. Deze argumentatie stemt voor een flink deel niet overeen met de realiteit. Uiteraard moet we nadenken over de gebeurtenissen in Fukushima. Maar dat drama heeft alles te maken met de combinatie van een tsunami en onvoldoende voorzorgen voor de gevolgen daarvan. Niet alleen bestaat er volgens zowat alle geologen maar heel, heel weinig kans op een tsunami ergens in Duitsland, verdere finetuning van de beveiliging van kerncentrales is een ongoing proces. De beslissing van Merkel heeft veel meer te maken met haar wil tot politiek overleven. Bij de jongste regionale verkiezingen kreeg haar partij, de CDU, gloeiend op haar donder van vooral de groenen. Ze weet dat ook de eurocrisis haar de komende tijd in Duitsland vooral negatieve reacties van de publieke opinie oplevert. Merkel probeert een stuk van die negativiteit te neutraliseren naar de volgende nationale parlementsverkiezingen toe. Normaal gezien vinden die in 2013 plaats. Op het eerste gezicht lijkt die strategie niet echt succesvol. Maar best toch even afwachten, want de gewezen Britse premier Tony Blair zei onlangs van Angela Merkel dat "zij typisch een van die politici is die je al snel gaat onderschatten en dat is achteraf zeer dom". JVO