Dinsdag stemde in de Nationale Raad, het zogenaamde "Lagerhuis", een meerderheid van de parlementsleden tegen het verdrag, dat in augustus 2009 onder zware Amerikaanse druk was afgesloten.

De regering in de VS dreigde zelfs met een rechtszaak tegen de Zwitserse bank UBS als die het bankgeheim niet zou prijsgeven. UBS wordt er door de Amerikanen namelijk van verdacht tienduizenden klanten te hebben geholpen bij het ontduiken van belastingen.

De VS eiste de gegevens op van die klanten, waarmee de Zwitserse regering - ondanks het bankgeheim - in eerste instantie akkoord ging. Maar nu de Nationale Raad uiteindelijk de eis van de Amerikanen verwerpt, belandt het dossier bij het "Hogerhuis" van het Zwitsers parlement. Het Hogerhuis stemt overeen met de Raad van Staten.

Dinsdag stemde in de Nationale Raad, het zogenaamde "Lagerhuis", een meerderheid van de parlementsleden tegen het verdrag, dat in augustus 2009 onder zware Amerikaanse druk was afgesloten. De regering in de VS dreigde zelfs met een rechtszaak tegen de Zwitserse bank UBS als die het bankgeheim niet zou prijsgeven. UBS wordt er door de Amerikanen namelijk van verdacht tienduizenden klanten te hebben geholpen bij het ontduiken van belastingen. De VS eiste de gegevens op van die klanten, waarmee de Zwitserse regering - ondanks het bankgeheim - in eerste instantie akkoord ging. Maar nu de Nationale Raad uiteindelijk de eis van de Amerikanen verwerpt, belandt het dossier bij het "Hogerhuis" van het Zwitsers parlement. Het Hogerhuis stemt overeen met de Raad van Staten.