Zware tegenwind tegen Mr Euro Van Rompuy

© Belga

In het Europees Parlement heeft een aantal fractieleiders zware kritiek geuit op het Duits-Franse idee om Herman Van Rompuy aan het hoofd van een regering van de eurozone te plaatsen.

Bondskanselier Angela Merkel en president Nicolas Sarkozy lanceerden vorige maand een voorstel om de besluitvorming over de euro naar een hoger plan te tillen met halfjaarlijkse toppen van de leiders van de 17 eurolanden. Dat zou moeten gebeuren onder leiding van Van Rompuy, die momenteel reeds de toppen van de leiders van de 27 EU-landen voorzit.

In het Europees Parlement bestaat echter de vrees dat zo’n aanstelling enkel het intergouvernementele karakter van de Europese Unie versterkt, ten nadele van de Europese Commissie en het algemene Europese belang dat zij geacht wordt te incarneren en te verdedigen.

‘Waar staat geschreven dat Mr Euro Van Rompuy voorzitter van een economische regering is?’

“Het wordt tijd dat we praten over de rol van die mijnheer Van Rompuy”, stelde de socialistische fractieleider Martin Schulz. De Duitser, die begin volgend jaar voorzitter van het Europees Parlement wordt, ziet een aanduiding van Rompuy tot ‘Mr Euro’ als een aanval op de Europese instellingen. “De eurolanden roepen een economische regering uit. Waar staat dat geschreven? Het is een zelfverklaarde regering. Waar staat geschreven dat mijnheer Van Rompuy voorzitter van deze economische regering is?”, zo vroeg Schulz zich af.

‘Van Rompuy is een marionet van de hoofdsteden’Ook de groene fractieleider Daniël Cohn-Bendit gaf van jetje. Hij noemde Van Rompuy “een marionet” van de hoofdsteden. Cohn-Bendit kreeg tegenwind van Jean-Claude Juncker, de Luxemburgse premier die al jaren de maandelijkse beraadslagingen van de ministers van Financien van de eurozone leidt en dinsdag aan het debat in Straatsburg deelname.

Juncker verzekerde dat de Belgische oud-premier geen “notaris” van de lidstaten is, zoals in de pers soms wordt geschreven.

Ook liberaal fractieleider Guy Verhofstadt reageerde al schamper op het idee van de halfjaarlijkse bijeenkomsten van de euroleiders. Hij vindt dat de Europese Commissie de leiding van de eurozone moet nemen.

Juncker sprak zich echter uit tegen de idee om de bijeenkomsten van de eurolanden voortaan te laten leiden door een eurocommissaris. “Degene die voorstellen doet kan niet de besluitvorming over die voorstellen leiden. Een eurocommissaris mag niet onderworpen worden aan de beperkingen die de zoektocht naar een compromis met zich meebrengt”, zei Juncker. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content