De industrie van meetings en congressen levert jaarlijks een bijdrage van 1,41 miljard euro aan de Vlaamse economie. Ze heeft het potentieel om een belangrijke stuwkracht te zijn voor het toerisme in Vlaanderen, zo blijkt uit onderzoek van Toerisme Vlaanderen, waarover ook De Tijd bericht.

In 2012 vonden in Vlaanderen 116.600 meetings, meetcentives en congressen plaats, waarvan het merendeel in de kunststeden. De Vlaamse regio's ontvangen 32,6 procent van alle meetings en de kust 3,5 procent.

Binnen de kunststeden neemt Brussel het grootste aandeel voor zijn rekening met 40.000 meetings. Op de tweede plaats staat Antwerpen met 21.500 meetings, gevolgd door Gent (5.000), Leuven (3.500), Brugge (3.000) en Mechelen (1.500). Binnen de Vlaamse regio's ontvangt de Groene Gordel, rond Brussel, het grootste aandeel van de meetings (31.000).

Een organisator van een bijeenkomst in Vlaanderen geeft gemiddeld 1.800 euro uit voor een eendaagse meeting en 13.000 euro voor een meerdaagse. Toch benadrukt Toerisme Vlaanderen dat het potentieel van Vlaanderen op dit moment nog onvoldoende benut wordt.

"Indien Vlaanderen in 2020 een internationale topbestemming wil zijn voor meetings, meetcentives en congressen, zijn er acties nodig op drie fronten: een nieuwe strategie met betrekking tot meetings en congressen, een infrastructuurimpuls in bestemmingen met internationaal meetingpotentieel en een professionalisering van de Vlaamse meetingindustrie", klinkt het.

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) zegt in De Tijd sterker te willen inzetten op het zakentoerisme. Volgens hem is er een groot potentieel. (Belga/NS)

De industrie van meetings en congressen levert jaarlijks een bijdrage van 1,41 miljard euro aan de Vlaamse economie. Ze heeft het potentieel om een belangrijke stuwkracht te zijn voor het toerisme in Vlaanderen, zo blijkt uit onderzoek van Toerisme Vlaanderen, waarover ook De Tijd bericht.In 2012 vonden in Vlaanderen 116.600 meetings, meetcentives en congressen plaats, waarvan het merendeel in de kunststeden. De Vlaamse regio's ontvangen 32,6 procent van alle meetings en de kust 3,5 procent. Binnen de kunststeden neemt Brussel het grootste aandeel voor zijn rekening met 40.000 meetings. Op de tweede plaats staat Antwerpen met 21.500 meetings, gevolgd door Gent (5.000), Leuven (3.500), Brugge (3.000) en Mechelen (1.500). Binnen de Vlaamse regio's ontvangt de Groene Gordel, rond Brussel, het grootste aandeel van de meetings (31.000). Een organisator van een bijeenkomst in Vlaanderen geeft gemiddeld 1.800 euro uit voor een eendaagse meeting en 13.000 euro voor een meerdaagse. Toch benadrukt Toerisme Vlaanderen dat het potentieel van Vlaanderen op dit moment nog onvoldoende benut wordt. "Indien Vlaanderen in 2020 een internationale topbestemming wil zijn voor meetings, meetcentives en congressen, zijn er acties nodig op drie fronten: een nieuwe strategie met betrekking tot meetings en congressen, een infrastructuurimpuls in bestemmingen met internationaal meetingpotentieel en een professionalisering van de Vlaamse meetingindustrie", klinkt het. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) zegt in De Tijd sterker te willen inzetten op het zakentoerisme. Volgens hem is er een groot potentieel. (Belga/NS)