Yellen liet maandag in een toespraak in Chicago duidelijk verstaan dat ze als nieuwe voorzitter van de Fed vasthoudt aan het monetaire beleid van haar voorganger Ben Bernanke. Dat betekent dat de centrale bank geld blijft pompen in de economie zolang de arbeidsmarkt onvoldoende herstelt en de prijzen blijven schommelen.

De uitzonderlijke maatregelen waarmee de Federal Reserve de economie probeert aan te vuren zijn 'noodzakelijk' en blijven dus nog enige tijd van kracht. Dat zei Yellen overigens eerder ook al tijdens haar allereerste toespraak als Fed-voorzitter. Maar vandaag benadrukte ze ervan overtuigd te zijn dat de overige leden van het beleidsbepalend orgaan van de Fed haar mening delen.

Het is in de eerste plaats de 'aanzienlijke speling' op de arbeidsmarkt die Yellen zorgen baart. Ze wees in dat verband op de grote groep gedeeltelijke werklozen, stagnerende lonen en een lage arbeidsparticipatie.

Hoewel de Amerikaanse werkloosheid gedaald is van 10 procent in 2009 tot 6,7 procent vorige maand, geeft dat cijfer een vertekend beeld van de conditie van de arbeidsmarkt van de grootste economie ter wereld. Het lage werkloosheidspercentage - in verhouding tot de actieve arbeidsbevolking - verhult namelijk dat drommen Amerikanen de zoektocht naar werk hebben opgegeven. Daardoor rijst de vraag of de Fred de stimulli moet aanhouden in de veronderstelling dat de ontmoedigde werklozen, die niet langer terug te vinden zijn in de officiële statistieken, ooit terugkeren naar de arbeidsmarkt.

"De littekens van de grote depressie zijn nog altijd zichtbaar. We zijn nog ver verwijderd van de twee doelstellingen van de Federal Reserve", aldus Yellen. Die twee doelstellingen zijn maximale tewerkstelling en een stabiele inflatie van 2 procent.

De 'uitzonderlijke' maatregel waarmee de Amerikaanse centrale bank maandelijks obligaties inkoopt blijft lopen, maar wel minder omvangrijk dan vorig jaar. De aanvankelijke maandelijkse som van 85 miljard werd na drie vergaderingen telkens met 10 miljard dollar verlaagd tot het huidige peil van 55 miljard dollar. (Reuters/BO)

Yellen liet maandag in een toespraak in Chicago duidelijk verstaan dat ze als nieuwe voorzitter van de Fed vasthoudt aan het monetaire beleid van haar voorganger Ben Bernanke. Dat betekent dat de centrale bank geld blijft pompen in de economie zolang de arbeidsmarkt onvoldoende herstelt en de prijzen blijven schommelen.De uitzonderlijke maatregelen waarmee de Federal Reserve de economie probeert aan te vuren zijn 'noodzakelijk' en blijven dus nog enige tijd van kracht. Dat zei Yellen overigens eerder ook al tijdens haar allereerste toespraak als Fed-voorzitter. Maar vandaag benadrukte ze ervan overtuigd te zijn dat de overige leden van het beleidsbepalend orgaan van de Fed haar mening delen.Het is in de eerste plaats de 'aanzienlijke speling' op de arbeidsmarkt die Yellen zorgen baart. Ze wees in dat verband op de grote groep gedeeltelijke werklozen, stagnerende lonen en een lage arbeidsparticipatie. Hoewel de Amerikaanse werkloosheid gedaald is van 10 procent in 2009 tot 6,7 procent vorige maand, geeft dat cijfer een vertekend beeld van de conditie van de arbeidsmarkt van de grootste economie ter wereld. Het lage werkloosheidspercentage - in verhouding tot de actieve arbeidsbevolking - verhult namelijk dat drommen Amerikanen de zoektocht naar werk hebben opgegeven. Daardoor rijst de vraag of de Fred de stimulli moet aanhouden in de veronderstelling dat de ontmoedigde werklozen, die niet langer terug te vinden zijn in de officiële statistieken, ooit terugkeren naar de arbeidsmarkt. "De littekens van de grote depressie zijn nog altijd zichtbaar. We zijn nog ver verwijderd van de twee doelstellingen van de Federal Reserve", aldus Yellen. Die twee doelstellingen zijn maximale tewerkstelling en een stabiele inflatie van 2 procent.De 'uitzonderlijke' maatregel waarmee de Amerikaanse centrale bank maandelijks obligaties inkoopt blijft lopen, maar wel minder omvangrijk dan vorig jaar. De aanvankelijke maandelijkse som van 85 miljard werd na drie vergaderingen telkens met 10 miljard dollar verlaagd tot het huidige peil van 55 miljard dollar. (Reuters/BO)