Janet Yellen, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), wil vasthouden aan haar beleid van geleidelijke renteverhogingen. Ze ziet mogelijke risico's in de zwakkere Amerikaanse groei en de sputterende economie in China.

Risico's

"Economische ontwikkelingen in het buitenland houden een bijzonder risico in voor de groei in de VS", zei Yellen woensdag in een toespraak voor de commissie Financiën in het Congres.

Vooral de lage olie- en grondstofprijzen kunnen problemen opleveren voor de wereldeconomie, denkt Yellen. "Lage grondstofprijzen kunnen de financiële druk op exportlanden verhogen, vooral in de meer kwetsbare groeilanden en in de grondstofgerelateerde industrieën over de hele wereld", aldus Yellen. "Als sommige van die gevaren ook werkelijkheid worden, kan de economische activiteit in het buitenland verzwakken, waardoor ook de vraag naar export vanuit de VS en de situatie op de financiële markten nog slechter kan worden."

Positieve signalen

De voorzitter van de Federal Reserve beklemtoonde voorts enkele positieve signalen, zoals het aantrekken van de Amerikaanse arbeidsmarkt en de snellere stijging van de inkomens in de VS. Dat zal er volgens Yellen toe leiden dat de consumenten meer zullen uitgeven.

Voorts benadrukte Yellen dat ze nog altijd van plan is geleidelijk de rentevoeten omhoog te laten gaan. In december vorig jaar had de Federal Reserve, voor het eerst sinds de start van de financiële crisis, al eens het belangrijkste rentetarief met een kwart procentpunt verhoogd, om tussen de 0,25 en 0,50 procent uit te komen. (Belga/BO)

Janet Yellen, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), wil vasthouden aan haar beleid van geleidelijke renteverhogingen. Ze ziet mogelijke risico's in de zwakkere Amerikaanse groei en de sputterende economie in China. "Economische ontwikkelingen in het buitenland houden een bijzonder risico in voor de groei in de VS", zei Yellen woensdag in een toespraak voor de commissie Financiën in het Congres.Vooral de lage olie- en grondstofprijzen kunnen problemen opleveren voor de wereldeconomie, denkt Yellen. "Lage grondstofprijzen kunnen de financiële druk op exportlanden verhogen, vooral in de meer kwetsbare groeilanden en in de grondstofgerelateerde industrieën over de hele wereld", aldus Yellen. "Als sommige van die gevaren ook werkelijkheid worden, kan de economische activiteit in het buitenland verzwakken, waardoor ook de vraag naar export vanuit de VS en de situatie op de financiële markten nog slechter kan worden." De voorzitter van de Federal Reserve beklemtoonde voorts enkele positieve signalen, zoals het aantrekken van de Amerikaanse arbeidsmarkt en de snellere stijging van de inkomens in de VS. Dat zal er volgens Yellen toe leiden dat de consumenten meer zullen uitgeven. Voorts benadrukte Yellen dat ze nog altijd van plan is geleidelijk de rentevoeten omhoog te laten gaan. In december vorig jaar had de Federal Reserve, voor het eerst sinds de start van de financiële crisis, al eens het belangrijkste rentetarief met een kwart procentpunt verhoogd, om tussen de 0,25 en 0,50 procent uit te komen. (Belga/BO)