Witte Huis haalt uit naar Chinese douaneheffingen na duik Wall Street

03/04/18 om 06:27 - Bijgewerkt om 08:27

Bron: Belga

Het Witte Huis heeft China er maandag van beschuldigd dat het "de internationale markten verstoort" met de douaneheffingen van Peking op 128 producten uit de Verenigde Staten. Die producten, waaronder varkensvlees en stalen buizen, zijn goed voor 3 miljard dollar.

Witte Huis haalt uit naar Chinese douaneheffingen na duik Wall Street

© reuters

'In plaats van zich te richten op eerlijk verhandelde exportproducten uit de VS moet China zijn oneerlijke handelspraktijken stoppen. Die beschadigen de nationale veiligheid van de VS en verstoren de internationale markten', zei adjunct-woordvoerder Lindsay Walters in een persbericht.

China zegt dat de heffingen 'de verliezen moeten goedmaken' van de invoerheffingen die de VS vorige maand invoerde. 'Die hebben onze belangen serieus beschadigd', klonk het.

Wall Street zonk maandag in het rood. Beleggers zijn bevreesd voor een mogelijke handelsoorlog tussen de twee economische reuzen.

De aandelenbeurzen in New York zijn maandag flink lager gesloten. Het sentiment werd gedrukt door de aankondiging van Chinese invoerheffingen op Amerikaanse producten. Verder stond de techsector weer flink onder druk. Beleggers moesten het verder doen zonder richtinggevende ontwikkelingen uit Europa, waar de beurzen op paasmaandag gesloten waren.

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde 1,9 procent lager op 23.644,19 punten, een verlies van meer dan 450 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor 2,7 procent tot 6.870,12 punten.

Onze partners