Ze deden dat in een mededeling die verspreid werd na een onderhoud tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van die landen en de Europese buitenlandminister Federica Mogherini in Brussel.

Westerse banken terughoudend

Na de atoomdeal van afgelopen zomer en de gedeeltelijke opheffing van de internationale sancties tegen Teheran vier maanden geleden, zijn er significante kansen ontstaan om met Iran zaken te doen, klinkt het nog. Westerse banken en bedrijven zijn momenteel eerder terughoudend om te investeren, zeker omdat nog enkele sancties van de VS tegen Iran nog van kracht zijn.

De vier landen en de EU roepen investeerders ook op om zich te informeren over de situatie in Iran, om zo te vermijden dat ze mogelijke transacties laten schieten. Aan Iran vragen ze werk te maken van een ondernemersvriendelijk klimaat en om inspanningen te doen om te voldoen aan de internationale standaarden in de strijd tegen fraude en de financiering van terroristische activiteiten.

Na achttien maanden van intensieve onderhandelingen hebben de VN-vetomachten (VS, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk) en Duitsland met Iran een atoomdeal afgesloten. Het historische akkoord houdt in dat Iran geen atoombommen zal bouwen, en dat de strenge internationale sancties tegen Iran worden opgeheven, waardoor er een einde kwam aan het politieke en economische isolement van het land. (Belga/NS)

Ze deden dat in een mededeling die verspreid werd na een onderhoud tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van die landen en de Europese buitenlandminister Federica Mogherini in Brussel.Na de atoomdeal van afgelopen zomer en de gedeeltelijke opheffing van de internationale sancties tegen Teheran vier maanden geleden, zijn er significante kansen ontstaan om met Iran zaken te doen, klinkt het nog. Westerse banken en bedrijven zijn momenteel eerder terughoudend om te investeren, zeker omdat nog enkele sancties van de VS tegen Iran nog van kracht zijn. De vier landen en de EU roepen investeerders ook op om zich te informeren over de situatie in Iran, om zo te vermijden dat ze mogelijke transacties laten schieten. Aan Iran vragen ze werk te maken van een ondernemersvriendelijk klimaat en om inspanningen te doen om te voldoen aan de internationale standaarden in de strijd tegen fraude en de financiering van terroristische activiteiten. Na achttien maanden van intensieve onderhandelingen hebben de VN-vetomachten (VS, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk) en Duitsland met Iran een atoomdeal afgesloten. Het historische akkoord houdt in dat Iran geen atoombommen zal bouwen, en dat de strenge internationale sancties tegen Iran worden opgeheven, waardoor er een einde kwam aan het politieke en economische isolement van het land. (Belga/NS)