De ministers van Financiën van de G20, die bestaat uit de voornaamste ontwikkelde en opkomende economieën, beraadslagen vrijdag en zaterdag over een project rond een gestructureerde bankentaks.

De bankentaks zou de banken verplichten financieel te participeren in een reddingsplan als een financiële crisis zich voordoet.

Het project dat wordt voorgesteld, krijgt de steun van de Verenigde Staten en Europa, maar niet door landen als Brazilië en Canada. Die laatste vinden dat hun banken, die niets te maken hadden met de voorbije financiële crisis, niet moeten opdraaien voor de schade die andere banken hebben aangericht.

India is evenmin voor een bankentaks. "Met reguleringsmaatregelen kunnen de doelstellingen bereikt worden die de bankentaks wil bereiken. We zijn geen voorstander van een bankentaks", aldus Mkherjee.

Volgens de Indiase ministers zou er dit weekend wel een gemeenschappelijke verklaring komen over het onderwerp, maar zal een beslissing pas tijdens een latere top vallen. Het persagentschap Dow Jones meldde eerder al - op basis van een ontwerp van eindtekst - dat er voor de top van dit weekend geen beduidende vooruitgang verwacht wordt over een bankentaks.

De ministers van Financiën van de G20, die bestaat uit de voornaamste ontwikkelde en opkomende economieën, beraadslagen vrijdag en zaterdag over een project rond een gestructureerde bankentaks.De bankentaks zou de banken verplichten financieel te participeren in een reddingsplan als een financiële crisis zich voordoet. Het project dat wordt voorgesteld, krijgt de steun van de Verenigde Staten en Europa, maar niet door landen als Brazilië en Canada. Die laatste vinden dat hun banken, die niets te maken hadden met de voorbije financiële crisis, niet moeten opdraaien voor de schade die andere banken hebben aangericht. India is evenmin voor een bankentaks. "Met reguleringsmaatregelen kunnen de doelstellingen bereikt worden die de bankentaks wil bereiken. We zijn geen voorstander van een bankentaks", aldus Mkherjee. Volgens de Indiase ministers zou er dit weekend wel een gemeenschappelijke verklaring komen over het onderwerp, maar zal een beslissing pas tijdens een latere top vallen. Het persagentschap Dow Jones meldde eerder al - op basis van een ontwerp van eindtekst - dat er voor de top van dit weekend geen beduidende vooruitgang verwacht wordt over een bankentaks.