De regio "veroudert sneller dan om het even welke andere regio ooit in de geschiedenis", stelt de Wereldbank in het rapport "Live Long and Prosper Aging in East Asia and Pacific".

De organisatie roept de Zuidoost-Aziatische landen, China en Japan nu op een beleid in te voeren dat "van de wieg tot het graf" de strijd aangaat tegen de de "daling van de actieve bevolking".

Rem op economische groei

Volgens de ramingen van de Wereldbank dreigt het pensioengerechtigde deel van de bevolking in Zuid-Korea tegen 2040 immers zowat vijftien procent groter te zijn dan het beroepsactieve deel van de bevolking. In China, Thailand en Japan gaat het om een kloof van tien procent. De vergrijzing dreigt op die manier de economische groei in die landen teniet te doen, zo klinkt het.

De Wereldbank stelt daarom enkele concrete maatregelen voor. Zo pleit de organisatie voor een inkorting van het bevallingsverlof: het oprichten van extra crèches moet het voor jonge moeders mogelijk maken om na de bevalling snel weer aan de slag te gaan. Daarnaast wordt ook de traditionele eis voor het optrekken van de pensioenleeftijd weer herhaald. Ten slotte vraagt de Wereldbank ook om de arbeidsmarkt open te stellen voor migranten. (Belga/NS)

De regio "veroudert sneller dan om het even welke andere regio ooit in de geschiedenis", stelt de Wereldbank in het rapport "Live Long and Prosper Aging in East Asia and Pacific". De organisatie roept de Zuidoost-Aziatische landen, China en Japan nu op een beleid in te voeren dat "van de wieg tot het graf" de strijd aangaat tegen de de "daling van de actieve bevolking". Volgens de ramingen van de Wereldbank dreigt het pensioengerechtigde deel van de bevolking in Zuid-Korea tegen 2040 immers zowat vijftien procent groter te zijn dan het beroepsactieve deel van de bevolking. In China, Thailand en Japan gaat het om een kloof van tien procent. De vergrijzing dreigt op die manier de economische groei in die landen teniet te doen, zo klinkt het. De Wereldbank stelt daarom enkele concrete maatregelen voor. Zo pleit de organisatie voor een inkorting van het bevallingsverlof: het oprichten van extra crèches moet het voor jonge moeders mogelijk maken om na de bevalling snel weer aan de slag te gaan. Daarnaast wordt ook de traditionele eis voor het optrekken van de pensioenleeftijd weer herhaald. Ten slotte vraagt de Wereldbank ook om de arbeidsmarkt open te stellen voor migranten. (Belga/NS)