Volgens Moscovici is de afgelopen tijd wel vooruitgang geboekt in de onderhandelingen met Griekenland, maar begint de tijd te dringen en moet sneller worden gewerkt om een deal te bereiken.

De gesprekken over verdere steun van de eurolanden en het IMF aan Griekenland lopen al maanden, zonder dat een oplossing nabij lijkt te zijn. Hierdoor heeft Griekenland al maanden geen noodkredieten meer ontvangen en komt de bodem van de Griekse schatkist in zicht. Dit kan ertoe leiden dat Griekenland binnenkort niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen, wat als uiterste consequentie kan hebben dat het land de euro vaarwel zegt.

"Akkoord in zicht"

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis verwacht dat het niet zo'n vaart zal lopen. Vrijdag sprak hij de verwachting uit dat er spoedig een akkoord zal worden bereikt, zo zei hij in een radio-interview.

Hij verwierp de deadline van 4 juni die eerder door de eurolanden zou zijn gesteld. "Wij hebben tot uiterlijk 30 juni de tijd. Want dan verloopt het huidige steunprogramma", zo zei hij.

Zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble ziet nog niet echt de aanknopingspunten in de onderhandelingen die Varoufakis wel lijkt te zien. De positieve geluiden vanuit Athene weerspiegelen volgens de minister dan ook niet echt de gang van zaken aan de onderhandelingstafel. (Belga/NS)

Volgens Moscovici is de afgelopen tijd wel vooruitgang geboekt in de onderhandelingen met Griekenland, maar begint de tijd te dringen en moet sneller worden gewerkt om een deal te bereiken. De gesprekken over verdere steun van de eurolanden en het IMF aan Griekenland lopen al maanden, zonder dat een oplossing nabij lijkt te zijn. Hierdoor heeft Griekenland al maanden geen noodkredieten meer ontvangen en komt de bodem van de Griekse schatkist in zicht. Dit kan ertoe leiden dat Griekenland binnenkort niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen, wat als uiterste consequentie kan hebben dat het land de euro vaarwel zegt. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis verwacht dat het niet zo'n vaart zal lopen. Vrijdag sprak hij de verwachting uit dat er spoedig een akkoord zal worden bereikt, zo zei hij in een radio-interview. Hij verwierp de deadline van 4 juni die eerder door de eurolanden zou zijn gesteld. "Wij hebben tot uiterlijk 30 juni de tijd. Want dan verloopt het huidige steunprogramma", zo zei hij. Zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble ziet nog niet echt de aanknopingspunten in de onderhandelingen die Varoufakis wel lijkt te zien. De positieve geluiden vanuit Athene weerspiegelen volgens de minister dan ook niet echt de gang van zaken aan de onderhandelingstafel. (Belga/NS)