Wat heeft de ECB nu eigenlijk beslist?

© reuters

ECB-voorzitter Draghi wil de euro koste wat het kost redden, zegt hij. Het was dan ook koortsachtig wachten op zijn toelichting. Rest de vraag: ‘Wat is Draghi van plan?”

De ECB heeft dinsdag beslist opnieuw staatsobligaties van noodlijdende landen in te kopen.

1. Hoe gebeurt dat? Rechtstreeks of onrechtstreeks via de noodfondsen?

Draghi wil een gemeenschappelijke aanpak van de ECB met de noodfondsen om obligaties te kopen. Hij kaatst de bal dus terug naar de politiek, die voort moeten maken met het opstarten van het ESM, maar er zijn heel wat voorwaarden. Draghi zou wel willen, maar kan niet (omdat de politiek talmt) en mag niet (van de Bundesbank). Bovendien gaf hij duidelijk dat die aankopen enkel kunnen als Italië en Spanje om hulp vragen en de voorwaarden van die hulp (eventueel bijkomende besparingen) aanvaarden. Dus als er aankopen komen, zullen die zeker niet voor de nabije toekomst zijn.

2. Hoe reageren de markten?

De markten krijgen duidelijk niet wat ze gehoopt hadden. Draghi had grote verwachtingen gewekt, maar daar komt weinig tot niks van in huis. De berg heeft een muis gebaard. De gevolgen zijn dan ook klaar en duidelijk: de euro verliest terrein, de Spaanse en Italiaanse rente gaan terug fors omhoog en de beurzen zakken stevig.

3. Kan de ECB de eurozone redden?

Sowieso kan de ECB op zich de euro niet redden. Dat was het meest frappante in de uitspraken van Draghi vorige week. Enkel de politici in Europa kunnen de euro redden. Het is niet de taak of de verantwoordelijkheid van de ECB om de euro te redden.

Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content