Het Gigarant-waarborgfonds ter waarde van 1,5 miljard euro werd door de Vlaamse regering in 2009 in het leven geroepen om Vlaamse bedrijven - zowel grote ondernemingen als kmo'- een zekerheid te geven in tijden van crisis.

Gigarant geeft in de praktijk een waarborg aan banken, die kredietaanvragen krijgen vanuit de ondernemerswereld. Het waarborgfonds, dat ontstaan is als crisismaatregel, wil ook meer waarborgen verstrekken aan positieve investeringsdossiers en dus niet alleen aan probleemgevallen. Onder meer de Gentse autofabriek Volvo deed met goed gevolg een beroep op Gigarant.

Gigarant zou in principe blijven bestaan tot eind 2010, maar achter de schermen is nu een consensus bereikt om er in 2011 mee door te gaan. Van de 1,5 miljard euro werd namelijk nog lang niet alles opgenomen. Eind september had Gigarant voor een bedrag van 424 miljoen euro aan waarborgen toegekend of bestudeerd.

Zeven belangrijke Vlaamse ondernemingen zijn er op die manier in geslaagd om een bankfinanciering te krijgen voor een bedrag van 336 miljoen euro. In totaal werden al achttien dossiers positief behandeld. Het is nog te weinig bekend dat ook kmo's op de steunmaatregel van de Vlaamse regering kunnen rekenen.

KC

Het Gigarant-waarborgfonds ter waarde van 1,5 miljard euro werd door de Vlaamse regering in 2009 in het leven geroepen om Vlaamse bedrijven - zowel grote ondernemingen als kmo'- een zekerheid te geven in tijden van crisis. Gigarant geeft in de praktijk een waarborg aan banken, die kredietaanvragen krijgen vanuit de ondernemerswereld. Het waarborgfonds, dat ontstaan is als crisismaatregel, wil ook meer waarborgen verstrekken aan positieve investeringsdossiers en dus niet alleen aan probleemgevallen. Onder meer de Gentse autofabriek Volvo deed met goed gevolg een beroep op Gigarant. Gigarant zou in principe blijven bestaan tot eind 2010, maar achter de schermen is nu een consensus bereikt om er in 2011 mee door te gaan. Van de 1,5 miljard euro werd namelijk nog lang niet alles opgenomen. Eind september had Gigarant voor een bedrag van 424 miljoen euro aan waarborgen toegekend of bestudeerd.Zeven belangrijke Vlaamse ondernemingen zijn er op die manier in geslaagd om een bankfinanciering te krijgen voor een bedrag van 336 miljoen euro. In totaal werden al achttien dossiers positief behandeld. Het is nog te weinig bekend dat ook kmo's op de steunmaatregel van de Vlaamse regering kunnen rekenen. KC