Een cijfer dat uiteindelijk nog driemaal hoger kan komen te liggen, zo deelde de Waalse regering donderdag mee.

Aan het akkoord, dat slaat op de periode 2008-2012, hangt de voorwaarde vast dat ArcelorMittal een investeringsplan van 110 miljoen euro implementeert om de bewuste hoogoven duurzaam werkzaam te houden.

De Waalse gewestregering zal het federale niveau nu vragen zijn steentje bij te dragen, zoals een akkoord uit 2008 voorschrijft, legden minister-president Rudy Demotte en minister van Leefmilieu Philippe Henry uit. Dat akkoord gaf ArcelorMittal destijds recht op 20 miljoen CO2-uitstootrechten, evenredig te betalen door het bedrijf zelf, het Waals Gewest en het federale niveau. Dat betekent dat federaal België nu dus ook 40 tot 60 miljoen euro op tafel zal moeten leggen.

De directie van ArcelorMittal reageert verheugd op de beslissing van de Waalse regering, maar zegt dat het gelijk weer opstarten van hoogoven 6 (HF6) in Seraing, wat voor 200 banen zou kunnen zorgen, momenteel niet op de agenda staat. Ook vakbond ACV is blij met het bereikte akkoord.

Een cijfer dat uiteindelijk nog driemaal hoger kan komen te liggen, zo deelde de Waalse regering donderdag mee. Aan het akkoord, dat slaat op de periode 2008-2012, hangt de voorwaarde vast dat ArcelorMittal een investeringsplan van 110 miljoen euro implementeert om de bewuste hoogoven duurzaam werkzaam te houden. De Waalse gewestregering zal het federale niveau nu vragen zijn steentje bij te dragen, zoals een akkoord uit 2008 voorschrijft, legden minister-president Rudy Demotte en minister van Leefmilieu Philippe Henry uit. Dat akkoord gaf ArcelorMittal destijds recht op 20 miljoen CO2-uitstootrechten, evenredig te betalen door het bedrijf zelf, het Waals Gewest en het federale niveau. Dat betekent dat federaal België nu dus ook 40 tot 60 miljoen euro op tafel zal moeten leggen. De directie van ArcelorMittal reageert verheugd op de beslissing van de Waalse regering, maar zegt dat het gelijk weer opstarten van hoogoven 6 (HF6) in Seraing, wat voor 200 banen zou kunnen zorgen, momenteel niet op de agenda staat. Ook vakbond ACV is blij met het bereikte akkoord.