De Verenigde Staten hebben maandag nieuwe maatregelen aangekondigd voor Amerikaanse bedrijven die door te fuseren met buitenlandse bedrijven belastingen proberen te ontwijken. Dat heeft de Amerikaanse minister van Financiën Jacob Lew aangekondigd.

"Jarenlang konden bedrijven profiteren van een systeem waardoor ze hun fiscale adres in het buitenland konden hebben om zo belastingen in de VS te ontwijken zonder grote aanpassingen te moeten doen aan hun economische model", zo zei de Amerikaanse minister van Financiën Jacob Lew in een verklaring.

Meerdere Amerikaanse grote bedrijven, waaronder Pfizer, namen in landen met lagere belastingtarieven bedrijven over, om zich daar te kunnen domiciliëren en terwijl de activiteiten en structuren in de VS te behouden.

Inversie

Het is een fiscaal trucje dat 'inversie' genoemd wordt. Deze wettelijke maar omstreden overeenkomsten hebben als doel te ontsnappen aan de federale vennootschapsbelasting in de VS, die met 35 procent de hoogste is van alle geïndustrialiseerde landen.

Na twee eerdere reeksen van maatregelen aangekondigd in 2014 en 2015, gaat het ministerie van Financiën het onder meer moeilijker maken voor een buitenlandse groep om aanspraak te maken op 20 procent van het kapitaal van een Amerikaans bedrijf, waardoor het kan ontsnappen aan de Amerikaanse belastingen.

Volgens Lew kunnen de nieuwe regels fiscale inversie tegengaan, maar niet stoppen. "Alleen nieuwe wetgeving kan hier een einde aan maken", zo zei hij.

CNN stelt echter dat er al veel wetsvoorstellen gemaakt werden om inversie tegen te gaan, maar er nog nooit een is goedgekeurd. De kans dat het Amerikaanse Congres dit jaar een belastinghervorming voor bedrijven zal doorvoeren, is volgens de zender erg klein.

"Jarenlang konden bedrijven profiteren van een systeem waardoor ze hun fiscale adres in het buitenland konden hebben om zo belastingen in de VS te ontwijken zonder grote aanpassingen te moeten doen aan hun economische model", zo zei de Amerikaanse minister van Financiën Jacob Lew in een verklaring. Meerdere Amerikaanse grote bedrijven, waaronder Pfizer, namen in landen met lagere belastingtarieven bedrijven over, om zich daar te kunnen domiciliëren en terwijl de activiteiten en structuren in de VS te behouden. Het is een fiscaal trucje dat 'inversie' genoemd wordt. Deze wettelijke maar omstreden overeenkomsten hebben als doel te ontsnappen aan de federale vennootschapsbelasting in de VS, die met 35 procent de hoogste is van alle geïndustrialiseerde landen. Na twee eerdere reeksen van maatregelen aangekondigd in 2014 en 2015, gaat het ministerie van Financiën het onder meer moeilijker maken voor een buitenlandse groep om aanspraak te maken op 20 procent van het kapitaal van een Amerikaans bedrijf, waardoor het kan ontsnappen aan de Amerikaanse belastingen. Volgens Lew kunnen de nieuwe regels fiscale inversie tegengaan, maar niet stoppen. "Alleen nieuwe wetgeving kan hier een einde aan maken", zo zei hij. CNN stelt echter dat er al veel wetsvoorstellen gemaakt werden om inversie tegen te gaan, maar er nog nooit een is goedgekeurd. De kans dat het Amerikaanse Congres dit jaar een belastinghervorming voor bedrijven zal doorvoeren, is volgens de zender erg klein.