De 750 miljard euro voor het steunpakket gaat de Europese Unie zelf lenen op de kapitaalmarkt. 'Het is belangrijk dat de steunmaatregelen beperkt zijn, zodat ze na een bepaalde tijd automatisch aflopen en de publieke financiën zich weer stabiliseren', aldus Weidmann. Het mag volgens hem niet betekenen dat de Europese Unie op grote schaal schulden aangaat voor de reguliere financiering.

Juiste stap

Het optuigen van het steunpakket was de juiste stap, aldus Weidmann, om zo de gevolgen van de coronacrisis te beteugelen. Wel vindt de centralebankpresident, die ook bestuurder is bij de Europese Centrale Bank (ECB), dat een controlemechanisme noodzakelijk is. Op die manier weet de EU zeker dat deelstaten het steungeld verstandig en efficiënt inzetten.

De 750 miljard euro voor het steunpakket gaat de Europese Unie zelf lenen op de kapitaalmarkt. 'Het is belangrijk dat de steunmaatregelen beperkt zijn, zodat ze na een bepaalde tijd automatisch aflopen en de publieke financiën zich weer stabiliseren', aldus Weidmann. Het mag volgens hem niet betekenen dat de Europese Unie op grote schaal schulden aangaat voor de reguliere financiering.Het optuigen van het steunpakket was de juiste stap, aldus Weidmann, om zo de gevolgen van de coronacrisis te beteugelen. Wel vindt de centralebankpresident, die ook bestuurder is bij de Europese Centrale Bank (ECB), dat een controlemechanisme noodzakelijk is. Op die manier weet de EU zeker dat deelstaten het steungeld verstandig en efficiënt inzetten.