Tot eind november kunnen de Grieken een beroep doen op 15,5 miljard euro van de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

In ruil voor de verlenging verwachten de instellingen dat het Griekse parlement het afgesproken hervormingsplan voor dinsdag goedkeurt. Dat schrijft De Tijd. Daarenboven zullen de Grieken zich aan hun woord moeten houden. Zoniet wordt de geldkraan dichtgedraaid.

Het plan zou al sinds donderdag op tafel liggen, maar werd niet besproken omdat de sfeer zo slecht was.

Als alles volgens plan loopt, kunnen de Grieken alsnog rekenen op de laaste schijf noodhulp van 1,8 miljard euro. Dat geld zal onder meer gebruikt worden om de openstaande schuld van 1,5 miljard aan het IMF af te betalen.

Geen vers geld

Het gaat niet over vers geld. De geldschieters gaan 8,7 miljard euro van het Griekse bankenfonds opnieuw aanspreken om de economie aan te zwengelen. Daarnaast zit de 3,5 miljard euro die het IMF al heeft toegezegd in het geldpakket. De organisatie gaat enkel maar akkoord als de Eurolanden de garantie geven dat Griekenland voor de volgende twaalf maanden voldoende financiering heeft en de schuld houdbaar is.

Voor de overige 3,3 miljard euro spreken de instellingen de winsten aan die de centrale banken van de eurozone hebben geboekt bij de aankoop van Grieks overheidspapier.

De onderhandelingen over de structurele hervormingen zelf, waarover de eurogroep zaterdag opnieuw vergadert, zouden volgens een bron bij Belga zeker tot resultaat moeten leiden. "Mijn eigen inschatting is dat Griekenland en de instellingen het voor 90 procent eens zijn. Er zijn echt niet veel discussiepunten meer over."

(NS)

.

Tot eind november kunnen de Grieken een beroep doen op 15,5 miljard euro van de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In ruil voor de verlenging verwachten de instellingen dat het Griekse parlement het afgesproken hervormingsplan voor dinsdag goedkeurt. Dat schrijft De Tijd. Daarenboven zullen de Grieken zich aan hun woord moeten houden. Zoniet wordt de geldkraan dichtgedraaid. Het plan zou al sinds donderdag op tafel liggen, maar werd niet besproken omdat de sfeer zo slecht was. Als alles volgens plan loopt, kunnen de Grieken alsnog rekenen op de laaste schijf noodhulp van 1,8 miljard euro. Dat geld zal onder meer gebruikt worden om de openstaande schuld van 1,5 miljard aan het IMF af te betalen. Het gaat niet over vers geld. De geldschieters gaan 8,7 miljard euro van het Griekse bankenfonds opnieuw aanspreken om de economie aan te zwengelen. Daarnaast zit de 3,5 miljard euro die het IMF al heeft toegezegd in het geldpakket. De organisatie gaat enkel maar akkoord als de Eurolanden de garantie geven dat Griekenland voor de volgende twaalf maanden voldoende financiering heeft en de schuld houdbaar is. Voor de overige 3,3 miljard euro spreken de instellingen de winsten aan die de centrale banken van de eurozone hebben geboekt bij de aankoop van Grieks overheidspapier. De onderhandelingen over de structurele hervormingen zelf, waarover de eurogroep zaterdag opnieuw vergadert, zouden volgens een bron bij Belga zeker tot resultaat moeten leiden. "Mijn eigen inschatting is dat Griekenland en de instellingen het voor 90 procent eens zijn. Er zijn echt niet veel discussiepunten meer over."(NS) .