De Amerikaanse economie presteerde op het eerste gezicht lang niet slecht onder Donald Trump, tot covid-19 toesloeg. Maar onder het pleisterwerk vertonen de muren steeds bredere barsten. President Joe Biden staat voor deze zes grote werven.

Donald Trump zette alles op alles om president van de Verenigde Staten te blijven. Hij probeerde lokale politici in strijdstaten, die de verkiezingsresultaten moesten certificeren, te intimideren en moedigde al dan niet opzettelijk zijn meeste geradicaliseerde en extreemrechtse aanhangers aan het Capitool te bestormen. Trump is na de eedaflegging van Joe Biden zijn politieke macht kwijt. Het was zijn grootste troef om zijn noodlijdende zakenimperium te redden en zichzelf en zijn familie uit de cel te houden.

'De Amerikaanse economie wordt warempel een oligarchie. Amerika, great again? Dat wordt lang wachten.' Dat zegt Trends-redacteur Jozef Vangelder.

"Door de poststemmen wordt het sowieso een overwinning door het gaatje, voor wie ook", zegt David Neyskens, een Vlaamse Amerika-watcher die dicht bij de Republikeinen staat. Hij ziet wel een duurzame verschuiving in het Amerikaanse electoraat: de lage en een deel van de middeninkomens met een baan hebben definitief het trumpisme omarmd.

Ook al weten we nog niet of het Witte Huis een nieuwe bewoner krijgt of niet, de Trump-formule is zeker niet uitgewerkt. Dat zegt correspondent in de VS Casper Thomas.

Trump is niet meer de provocerende, entertainende, verrassende outsider. Hij is elk voordeel van de twijfel kwijt, zegt professor-emeritus aan de Vlerick Business School Marc Buelens.

Iedereen kan rijk worden in de Verenigde Staten, maar slechts de helft van de Amerikanen heeft het beter dan zijn ouders. De ongelijke inkomensverdeling, de dure universiteiten en de falende sociale zekerheid verdiepen de kloof tussen rijk en arm. De politiek moet in actie schieten, maar zit muurvast.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen verlopen al rommelig, maar het soort gevallen, waar partijen de spelregels proberen te wijzigen terwijl de wedstrijd in volle gang is, maken de chaos compleet. Dat zegt Casper Thomas, correspondent voor het Financieele Dagblad.

Chinese bedrijven kunnen zich meten met de kroonjuwelen van het Amerikaanse bedrijfsleven, tot afgrijzen van Donald Trump en van het Amerikaanse leger. Maar op lange termijn hebben de Amerikaanse bedrijven nog altijd de beste troeven om de rest van de wereldeconomie te domineren.