Van de 308 Vlaamse gemeenten zijn er maar liefst 220 die minder dan 20.000 inwoners tellen, stelt Voka vast. "Dat leidt tot een overaanbod van overheid en vaak ook tot inefficiëntie," zegt gedelegeerd bestuurder Jo Libeer. "In Denemarken bijvoorbeeld hebben de gemeenten gemiddeld 56.000 inwoners.

Schaalvergroting zal zorgen voor meer efficiëntie. Nu werken er jaar na jaar meer mensen voor de lokale overheden, maar veel bedrijven klagen over een gebrekkige dienstverlening. Snellere toekenning van vergunningen of van bedrijventerreinen zijn nochtans absolute prioriteiten voor bedrijven."

Voka vindt ook dat de gemeenten hoogdringend de tering naar de nering moeten zetten. Steeds meer kampen ze met tekorten op hun begroting, en dat ondanks vaak sluipende belastingverhogingen. Besparingen zijn dus meer dan noodzakelijk. Toch moeten de overheden ook een groeistimulerend beleid voeren, zegt de organisatie van Vlaamse ondernemingen. "Ze kunnen een voorbeeld nemen aan de Vlaamse overheid, die saneert maar ook blijft investeren als de economie er baat bij vindt." Voka haalt ten slotte ook uit naar het gebrek aan democratische controle bij veel besturen. (KC)

Van de 308 Vlaamse gemeenten zijn er maar liefst 220 die minder dan 20.000 inwoners tellen, stelt Voka vast. "Dat leidt tot een overaanbod van overheid en vaak ook tot inefficiëntie," zegt gedelegeerd bestuurder Jo Libeer. "In Denemarken bijvoorbeeld hebben de gemeenten gemiddeld 56.000 inwoners.Schaalvergroting zal zorgen voor meer efficiëntie. Nu werken er jaar na jaar meer mensen voor de lokale overheden, maar veel bedrijven klagen over een gebrekkige dienstverlening. Snellere toekenning van vergunningen of van bedrijventerreinen zijn nochtans absolute prioriteiten voor bedrijven." Voka vindt ook dat de gemeenten hoogdringend de tering naar de nering moeten zetten. Steeds meer kampen ze met tekorten op hun begroting, en dat ondanks vaak sluipende belastingverhogingen. Besparingen zijn dus meer dan noodzakelijk. Toch moeten de overheden ook een groeistimulerend beleid voeren, zegt de organisatie van Vlaamse ondernemingen. "Ze kunnen een voorbeeld nemen aan de Vlaamse overheid, die saneert maar ook blijft investeren als de economie er baat bij vindt." Voka haalt ten slotte ook uit naar het gebrek aan democratische controle bij veel besturen. (KC)