In een paper die de werkgeversorganisatie vandaag - woensdag 26 oktober - heeft bekendgemaakt, somt Voka een aantal voorstellen op om het sociaal overleg te moderniseren. Topman Hans Maertens doet daarbij een oproep aan de vakbonden.

"Laat ons samen het sociaal model herdenken en aanpassen aan de uitdagingen van de 21ste eeuw. We zitten vast in structuren die misschien werkten in de tijd dat er in ons land vooral industriële bedrijven waren, maar die zijn niet aangepast aan onze hedendaagse economie", aldus Maertens eerder op de dag in een interview met De Tijd.

Maertens verwijst ter illustratie naar zijn persoonlijke carrière: "Ik ben mijn carrière begonnen als journalist en toen discussieerden de vakbonden en de werkgeversorganisaties over de koppeling van de lonen aan de index, meer flexibiliteit en het afbouwen van het brugpensioen', zegt Maertens. 'Het gaat daar nog altijd over. Dat moet anders."

Conflictmodel

Maar hoe dan? Volgens de Voka-topman vertrekt het sociaal overleg in ons land te veel vanuit een conflictmodel, ' waarbij de vakbonden en de werkgeversorganisaties elk hun eisen op tafel gooien waarna een strijd volgt waarbij iedereen zo weinig mogelijk wil toegeven'. Dat model kost te veel energie en brengt weinig op. Daarom moeten de sociale partners zich in de eerste plaats afvragen wat er nodig is om onze welvaart ook in een snel veranderde wereld veilig te stellen, luidt het. Maertens vermeldt als voorbeeld de discussie rond het nachtwerk in de e-commerce. Volgens hem luidt de vraag niet of nachtwerk al dan niet moet worden toegelaten, maar wel hoe je dat organiseert.

Om bonden en werkgevers op dezelfde lijn te krijgen - 'zoals in Nederland' - moet eerst op elk niveau worden geëvalueerd wat er goed gaat en wat niet. Maertens pleit ervoor dat de bonden en de werkgevers op nationaal niveau nog meer de grote lijnen zouden uittekenen. "Die kunnen dan als basis dienen voor het overleg in de sectoren en de bedrijven".

'Verantwoordelijkheidsdeficit'

In de paper stelt het Voka dat de solidariteit in het Belgische sociaal overleg op dit moment geen gedeelde doelstelling is maar veeleer een 'stoorzender voor 'goede akkoorden'. Dat heeft onder meer tot gevolg dat de komende generaties belastingbetalers niet enkel de huidige prestaties van de sociale zekerheid maar ook de toekomstige prestaties zullen moeten betalen, waarschuwt de werkgeversorganisatie, die spreekt van een 'verantwoordelijkheidsdeficit' bij de sociale partners.

Kortom, bonden en werkgevers moeten samenwerken aan een nieuw model. "We hebben nood aan vakbonden die durven mee te denken met de bedrijven en die geen politieke betogingen of stakingen organiseren", aldus Maertens.

(DT/BO)

In een paper die de werkgeversorganisatie vandaag - woensdag 26 oktober - heeft bekendgemaakt, somt Voka een aantal voorstellen op om het sociaal overleg te moderniseren. Topman Hans Maertens doet daarbij een oproep aan de vakbonden."Laat ons samen het sociaal model herdenken en aanpassen aan de uitdagingen van de 21ste eeuw. We zitten vast in structuren die misschien werkten in de tijd dat er in ons land vooral industriële bedrijven waren, maar die zijn niet aangepast aan onze hedendaagse economie", aldus Maertens eerder op de dag in een interview met De Tijd.Maertens verwijst ter illustratie naar zijn persoonlijke carrière: "Ik ben mijn carrière begonnen als journalist en toen discussieerden de vakbonden en de werkgeversorganisaties over de koppeling van de lonen aan de index, meer flexibiliteit en het afbouwen van het brugpensioen', zegt Maertens. 'Het gaat daar nog altijd over. Dat moet anders."Maar hoe dan? Volgens de Voka-topman vertrekt het sociaal overleg in ons land te veel vanuit een conflictmodel, ' waarbij de vakbonden en de werkgeversorganisaties elk hun eisen op tafel gooien waarna een strijd volgt waarbij iedereen zo weinig mogelijk wil toegeven'. Dat model kost te veel energie en brengt weinig op. Daarom moeten de sociale partners zich in de eerste plaats afvragen wat er nodig is om onze welvaart ook in een snel veranderde wereld veilig te stellen, luidt het. Maertens vermeldt als voorbeeld de discussie rond het nachtwerk in de e-commerce. Volgens hem luidt de vraag niet of nachtwerk al dan niet moet worden toegelaten, maar wel hoe je dat organiseert.Om bonden en werkgevers op dezelfde lijn te krijgen - 'zoals in Nederland' - moet eerst op elk niveau worden geëvalueerd wat er goed gaat en wat niet. Maertens pleit ervoor dat de bonden en de werkgevers op nationaal niveau nog meer de grote lijnen zouden uittekenen. "Die kunnen dan als basis dienen voor het overleg in de sectoren en de bedrijven".In de paper stelt het Voka dat de solidariteit in het Belgische sociaal overleg op dit moment geen gedeelde doelstelling is maar veeleer een 'stoorzender voor 'goede akkoorden'. Dat heeft onder meer tot gevolg dat de komende generaties belastingbetalers niet enkel de huidige prestaties van de sociale zekerheid maar ook de toekomstige prestaties zullen moeten betalen, waarschuwt de werkgeversorganisatie, die spreekt van een 'verantwoordelijkheidsdeficit' bij de sociale partners.Kortom, bonden en werkgevers moeten samenwerken aan een nieuw model. "We hebben nood aan vakbonden die durven mee te denken met de bedrijven en die geen politieke betogingen of stakingen organiseren", aldus Maertens.