"De Septemberverklaring van Kris Peeters leest meer als de terugblik van een regering in plaats van een actieprogramma voor de rest van de legislatuur." Zo luidt de reactie van het Vlaams netwerk van ondernemingen (Voka) op de Septemberverklaring van Vlaams minister-president Peeters.

Meer daadkracht

Volgens de werkgeversorganisatie heeft de Vlaams minister-president in zijn Septemberverklaring vooral de acties uit het verleden onderlijnd, en liet hij te weinig concrete engagementen voor de komende maanden zien. "We verlangen iets meer daadkracht in het laatste jaar voor de verkiezingen, voornamelijk rond de grote infrastructuurprojecten en de onderwijshervorming," aldus Voka.

Gedelegeerd bestuurder Jo Libeer betreurt vooral dat Kris Peeters zich niet engageert voor de belangrijkste infrastructuurprojecten. Voka mist in de eerste plaats 'dringende' beslissingen over mobiliteitswerken, te beginnen met het tracé van de Oosterweelverbinding.

Horden

"Kris Peeters herhaalt tot drie keer toe dat de begroting in evenwicht is, maar over de Oosterweelverbinding, het belangrijkste en grootste infrastructuurproject van Vlaanderen, wordt met geen woord gerept," verduidelijkt Libeer. De gedelegeerd bestuurder ziet drie onvermijdelijke horden die de Vlaamse regering nog moet nemen: de discussie met de Europese Commissie over een nieuwe aanbesteding voor een deel van de Antwerpse werken, het Europees fiat voor de begrotingsconstructie voor de financiering van de Oosterweelverbinding, en de politieke beslissing over het tracé.

Enkele pluspunten

Toch bevat de Septemberverklaring volgens Voka ook enkele positieve elementen. Libeer is naar eigen zeggen wel tevreden dat de regering beslist heeft om de onroerende voorheffing op materieel en outillage sneller te laten uitdoven. Op die manier zal een onderneming die in 2014 investeringen doet, vanaf 2015 minder belastingen betalen op machines en uitrusting. Omgerekend zouden de lasten voor Vlaamse ondernemingen daardoor met 15 miljoen euro per jaar dalen.

Ook de beslissing om het overheidsapparaat - met 6 procent minder personeel - af te slanken, wordt door de werkgeversorganisatie gewaardeerd. (BO)

"De Septemberverklaring van Kris Peeters leest meer als de terugblik van een regering in plaats van een actieprogramma voor de rest van de legislatuur." Zo luidt de reactie van het Vlaams netwerk van ondernemingen (Voka) op de Septemberverklaring van Vlaams minister-president Peeters.Meer daadkrachtVolgens de werkgeversorganisatie heeft de Vlaams minister-president in zijn Septemberverklaring vooral de acties uit het verleden onderlijnd, en liet hij te weinig concrete engagementen voor de komende maanden zien. "We verlangen iets meer daadkracht in het laatste jaar voor de verkiezingen, voornamelijk rond de grote infrastructuurprojecten en de onderwijshervorming," aldus Voka.Gedelegeerd bestuurder Jo Libeer betreurt vooral dat Kris Peeters zich niet engageert voor de belangrijkste infrastructuurprojecten. Voka mist in de eerste plaats 'dringende' beslissingen over mobiliteitswerken, te beginnen met het tracé van de Oosterweelverbinding. Horden "Kris Peeters herhaalt tot drie keer toe dat de begroting in evenwicht is, maar over de Oosterweelverbinding, het belangrijkste en grootste infrastructuurproject van Vlaanderen, wordt met geen woord gerept," verduidelijkt Libeer. De gedelegeerd bestuurder ziet drie onvermijdelijke horden die de Vlaamse regering nog moet nemen: de discussie met de Europese Commissie over een nieuwe aanbesteding voor een deel van de Antwerpse werken, het Europees fiat voor de begrotingsconstructie voor de financiering van de Oosterweelverbinding, en de politieke beslissing over het tracé. Enkele pluspuntenToch bevat de Septemberverklaring volgens Voka ook enkele positieve elementen. Libeer is naar eigen zeggen wel tevreden dat de regering beslist heeft om de onroerende voorheffing op materieel en outillage sneller te laten uitdoven. Op die manier zal een onderneming die in 2014 investeringen doet, vanaf 2015 minder belastingen betalen op machines en uitrusting. Omgerekend zouden de lasten voor Vlaamse ondernemingen daardoor met 15 miljoen euro per jaar dalen.Ook de beslissing om het overheidsapparaat - met 6 procent minder personeel - af te slanken, wordt door de werkgeversorganisatie gewaardeerd. (BO)