Op de 527e dag zonder regering, zei Voka- voorzitter Luc De Bruyckere het voor een duizendtal congresgangers, allemaal Vlaamse ondernemers, klaar en duidelijk: "Nous en avons marre! Temeer daar wat we vragen - méér ondernemerschap als bron van welvaart - de essentie zelf is."

Voka vindt het met name niet langer kunnen dat er in dit land geen structurele hervormingen komen, hoewel daar op papier een politieke meerderheid voor bestaat. Luc De Bruyckere vreest dat dit land daar vroeg of laat - maar vermoedelijk vroeger dan men denkt - een zware prijs voor betaalt, en dat zowel op het vlak van reputatie, vertrouwen én financieel. "Heel wat economische indicatoren ontsporen," zei De Bruyckere. "Zo bedraagt het overheidsbeslag inmiddels al 55 procent, terwijl de overheidsschuld opgelopen is tot 100 procent of 350 miljard euro. Ook de werkloosheid piekt naar bijna het dubbele van andere Europese landen. Alsof dat alles niet genoeg is, geven we te weinig geld uit voor R&D, en bevindt 12,5 procent van de bevolking zich onder de armoededrempel. Gezond ondernemerschap kan die negatieve spiraal helpen doorbreken, net als langer werken en een efficiënter overheidsapparaat. Maar het is niet langer vijf voor twaalf, maar al even voorbij twaalf uur. Alleen lijkt de politiek dat nog altijd niet te beseffen. Een Grieks scenario mag niet uitgesloten worden."

De top van Voka, vertegenwoordigd door het trio Luc De Bruyckere-Jo Libeer-Eric Vermeylen, hield op het congres ook een warm pleidooi voor meer "wendbaarheid" en meer langetermijnvisie bij de Vlaamse ondernemingen, en dat zijn in de eerste plaats de kmo's.

Uit een studie, uitgewerkt in samenspraak met IBM en in overleg met een groep Vlaamse ondernemers, blijkt inmiddels dat de Vlaamse ondernemerswereld ook nog flink wat werk op stapel heeft. Uit de internationale bevraging blijkt onder meer dat de Vlaamse bedrijven broodnodige veranderingen minder vlug zien aankomen.

"Het is bekend dat de meeste ondernemingen in de problemen geraken omdat ze te lang hetzelfde doen," zei Eric Vermeylen van het Voka Kenniscentrum. Ook wat betreft de focus op en de noodzaak aan innovatie spelen Vlaamse ondernemingen minder kort op de bal dan hun buitenlandse collega's. Hetzelfde geldt ook voor het aangaan van eventuele samenwerkingsverbanden met derden. Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van Voka, vindt dat die bevindingen nopen tot een dringende "wake up call".

Karel Cambien

Op de 527e dag zonder regering, zei Voka- voorzitter Luc De Bruyckere het voor een duizendtal congresgangers, allemaal Vlaamse ondernemers, klaar en duidelijk: "Nous en avons marre! Temeer daar wat we vragen - méér ondernemerschap als bron van welvaart - de essentie zelf is." Voka vindt het met name niet langer kunnen dat er in dit land geen structurele hervormingen komen, hoewel daar op papier een politieke meerderheid voor bestaat. Luc De Bruyckere vreest dat dit land daar vroeg of laat - maar vermoedelijk vroeger dan men denkt - een zware prijs voor betaalt, en dat zowel op het vlak van reputatie, vertrouwen én financieel. "Heel wat economische indicatoren ontsporen," zei De Bruyckere. "Zo bedraagt het overheidsbeslag inmiddels al 55 procent, terwijl de overheidsschuld opgelopen is tot 100 procent of 350 miljard euro. Ook de werkloosheid piekt naar bijna het dubbele van andere Europese landen. Alsof dat alles niet genoeg is, geven we te weinig geld uit voor R&D, en bevindt 12,5 procent van de bevolking zich onder de armoededrempel. Gezond ondernemerschap kan die negatieve spiraal helpen doorbreken, net als langer werken en een efficiënter overheidsapparaat. Maar het is niet langer vijf voor twaalf, maar al even voorbij twaalf uur. Alleen lijkt de politiek dat nog altijd niet te beseffen. Een Grieks scenario mag niet uitgesloten worden." De top van Voka, vertegenwoordigd door het trio Luc De Bruyckere-Jo Libeer-Eric Vermeylen, hield op het congres ook een warm pleidooi voor meer "wendbaarheid" en meer langetermijnvisie bij de Vlaamse ondernemingen, en dat zijn in de eerste plaats de kmo's. Uit een studie, uitgewerkt in samenspraak met IBM en in overleg met een groep Vlaamse ondernemers, blijkt inmiddels dat de Vlaamse ondernemerswereld ook nog flink wat werk op stapel heeft. Uit de internationale bevraging blijkt onder meer dat de Vlaamse bedrijven broodnodige veranderingen minder vlug zien aankomen. "Het is bekend dat de meeste ondernemingen in de problemen geraken omdat ze te lang hetzelfde doen," zei Eric Vermeylen van het Voka Kenniscentrum. Ook wat betreft de focus op en de noodzaak aan innovatie spelen Vlaamse ondernemingen minder kort op de bal dan hun buitenlandse collega's. Hetzelfde geldt ook voor het aangaan van eventuele samenwerkingsverbanden met derden. Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van Voka, vindt dat die bevindingen nopen tot een dringende "wake up call". Karel Cambien