Werkgeversorganisaties VBO en Voka roepen de overheden op om snel werk te maken van hervormingen. Die oproep volgt op de aanbevelingen van Europees Commissaris voor Economische Zaken Olli Rehn.

"Dit is een wake-upcall voor actie", luidt de reactie van Voka. "De structurele hervormingen zijn nodig om opnieuw aan te knopen met groei en jobcreatie", klinkt het bij het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

Dat de werkgeversorganisaties vaart willen zetten achter een aantal structurele hervormingen van onder meer de arbeidsmarkt en de loonkosten, is niet nieuw. Ditmaal voelen ze echter steun in de rug van de Europese Commissie.

"België saneerde tussen 2009 en 2013 slechts 1,65 procent van het bruto binnenlands product op een structurele manier (...) In de periode 2012-2013 nam de regering voor 19 miljard euro maatregelen, maar slechts 41 procent of 7,8 miljard daarvan waren besparingen, de rest waren bijkomende belastingen of andere ontvangsten", berekende de Vlaamse werkgeversorganisatie.

Voka ziet alvast nog ruimte om structureel te besparen, 'met 54 procent overheidsbeslag' (het gewicht van de overheidsuitgaven in het bbp, nvdr). Dat is 4 procent boven het Europees gemiddelde, goed voor een bedrag van 16 miljard euro. Die besparingen kunnen volgens Voka zowel op federaal als op regionaal en gemeentelijk worden doorgevoerd, net als in de sociale zekerheid.

Volgens het VBO moeten de structurele hervormingen niet worden doorgevoerd omdat Europa erom vraagt, 'maar omdat er geen alternatief is als we de concurrentiekracht van de bedrijven en de jobs van de mensen willen veiligstellen'. 'Op automatische piloot schakelen tot aan de verkiezingen' is absoluut geen optie voor het VBO. (Belga/BO)

Werkgeversorganisaties VBO en Voka roepen de overheden op om snel werk te maken van hervormingen. Die oproep volgt op de aanbevelingen van Europees Commissaris voor Economische Zaken Olli Rehn. "Dit is een wake-upcall voor actie", luidt de reactie van Voka. "De structurele hervormingen zijn nodig om opnieuw aan te knopen met groei en jobcreatie", klinkt het bij het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Dat de werkgeversorganisaties vaart willen zetten achter een aantal structurele hervormingen van onder meer de arbeidsmarkt en de loonkosten, is niet nieuw. Ditmaal voelen ze echter steun in de rug van de Europese Commissie. "België saneerde tussen 2009 en 2013 slechts 1,65 procent van het bruto binnenlands product op een structurele manier (...) In de periode 2012-2013 nam de regering voor 19 miljard euro maatregelen, maar slechts 41 procent of 7,8 miljard daarvan waren besparingen, de rest waren bijkomende belastingen of andere ontvangsten", berekende de Vlaamse werkgeversorganisatie. Voka ziet alvast nog ruimte om structureel te besparen, 'met 54 procent overheidsbeslag' (het gewicht van de overheidsuitgaven in het bbp, nvdr). Dat is 4 procent boven het Europees gemiddelde, goed voor een bedrag van 16 miljard euro. Die besparingen kunnen volgens Voka zowel op federaal als op regionaal en gemeentelijk worden doorgevoerd, net als in de sociale zekerheid. Volgens het VBO moeten de structurele hervormingen niet worden doorgevoerd omdat Europa erom vraagt, 'maar omdat er geen alternatief is als we de concurrentiekracht van de bedrijven en de jobs van de mensen willen veiligstellen'. 'Op automatische piloot schakelen tot aan de verkiezingen' is absoluut geen optie voor het VBO. (Belga/BO)