Het voorstel van vicepremier en minister van Economische Zaken Johan Vande Lanotte (s.pa) om de loonlasten van de bedrijven te verlagen, krijgt nul op het rekest bij de werkgevers.

Tijdens een bezoek aan drie West-Vlaamse bedrijven lanceerde Johan Vande Lanotte het plan om voor de industrie een soort dienstencheques in het leven te roepen, om de loonlasten van de bedrijven in de sector te drukken. Hij voegde er wel aan toe dat het in een eerste fase zou gaan om een "proefproject".

Unizo liet weten dat het dat geen structurele maatregel vindt. Voka noemt het idee van de minister "een druppel op een hete plaat" die weinig zal veranderen. "We kaarten het probleem van de hoge loonlasten aan in al onze politieke contacten", zegt Jo Libeer namens Voka. "Maar met een systeem van dienstencheques zullen we de concurrentiekracht van onze ondernemingen niet structureel opkrikken. Voka heeft al alternatieven voorgesteld, zoals een systeem waarbij de werknemers meer verdienen, zonder dat de kosten voor de bedrijven stijgen."

Volgens Libeer is het grote overheidsbeslag de echte oorzaak van de hoge loonlasten. Tijdens het bezoek van Vande Lanotte rekende het West-Vlaamse Westvlees voor dat het in Duitsland maar een derde aan zijn medewerkers zou hoeven te betalen. (KC)

Het voorstel van vicepremier en minister van Economische Zaken Johan Vande Lanotte (s.pa) om de loonlasten van de bedrijven te verlagen, krijgt nul op het rekest bij de werkgevers. Tijdens een bezoek aan drie West-Vlaamse bedrijven lanceerde Johan Vande Lanotte het plan om voor de industrie een soort dienstencheques in het leven te roepen, om de loonlasten van de bedrijven in de sector te drukken. Hij voegde er wel aan toe dat het in een eerste fase zou gaan om een "proefproject". Unizo liet weten dat het dat geen structurele maatregel vindt. Voka noemt het idee van de minister "een druppel op een hete plaat" die weinig zal veranderen. "We kaarten het probleem van de hoge loonlasten aan in al onze politieke contacten", zegt Jo Libeer namens Voka. "Maar met een systeem van dienstencheques zullen we de concurrentiekracht van onze ondernemingen niet structureel opkrikken. Voka heeft al alternatieven voorgesteld, zoals een systeem waarbij de werknemers meer verdienen, zonder dat de kosten voor de bedrijven stijgen." Volgens Libeer is het grote overheidsbeslag de echte oorzaak van de hoge loonlasten. Tijdens het bezoek van Vande Lanotte rekende het West-Vlaamse Westvlees voor dat het in Duitsland maar een derde aan zijn medewerkers zou hoeven te betalen. (KC)