"Het klopt dat de patiënt België is gestabiliseerd, maar dat betekent niet dat hij al genezen is." Dat zei Voka-voorzitter Michel Delbaere woensdag bij de voorstelling van het memorandum van de werkgeversorganisatie.

Vogens Delbaere moeten er nu structurele maatregelen genomen worden, 'omdat er vijf jaar politieke stabiliteit aankomt'.

Voka heeft er gemakshalve een (prioriteiten)lijst aan toegevoegd waarmee de volgende regering verder kan.

De werkgeversorganisatie schuift om te beginnen een absolute uitgavennorm voor 1 procent naar voren - voor elke overheid - in ons land en een verlaging van de werkgeversbijdrage naar 22 procent.

Het inefficiënte overheidsbeslag is Voka een doorn in het oog. In de 'waar-voor-je-geldinde' van Voka staat België op de 20e plaats van 24 Europese landen. Voka maakt zich sterk dat ons land, met de door hen voorgestelde maatregelen, in die index opschuift naar de 12e plaats.

Behalve een uitgavennorm van 1 procent, of 12,5 miljard euro extra tegen 2019, vraagt de organisatie een verhoging van de belastingvrije som tot 1.800 euro, 150 miljoen euro per jaar extra voor mobiliteitsinfrastructuur en competitievere energiebijdragen.

Uit de diagnose van Voka blijkt dat de competitiviteit voor bedrijven een grote bezorgdheid is. "Lastenverhogingen kunnen dan ook absoluut niet", aldus gedelegeerd bestuurder Jo Libeer. "Een verlaging van de werkgeversbijdrage, die 8,9 miljard euro kost, kan tot 165.000 jobs opleveren. Samen met de andere maatregelen groeit zo de koopkracht van de burgers en dalen de files. De overheid kan de welvaartsstaat betaalbaar houden, en voor de ondernemingen wordt de competitiviteit hersteld, zodat ze weer kunnen groeien."

Voka mikt op 2 procent economische groei om de welvaartsstaat betaalbaar te houden.

De werkgeversorganisatie beklemtoont dat haar memorandum 'niet-partizaan' is. "We hebben een memorandum dat niet alleen voor de bedrijven is, maar voor de drie spelers in de maatschappij: overheden, burgers en bedrijven", verduidelijkt Libeer. (Belga/BO)

De vijf prioriteiten van Voka in een notendop

1. Verlaging werkgeversbijdragen tot 22%
2. Verhoging belastingvrije som met 1.800 euro
3. 150 miljoen euro extra per jaar voor mobiliteit
4. Absolute uitgavennorm van 1 procent voor elke overheid
5. Competitieve energietarieven

"Het klopt dat de patiënt België is gestabiliseerd, maar dat betekent niet dat hij al genezen is." Dat zei Voka-voorzitter Michel Delbaere woensdag bij de voorstelling van het memorandum van de werkgeversorganisatie. Vogens Delbaere moeten er nu structurele maatregelen genomen worden, 'omdat er vijf jaar politieke stabiliteit aankomt'.Voka heeft er gemakshalve een (prioriteiten)lijst aan toegevoegd waarmee de volgende regering verder kan.De werkgeversorganisatie schuift om te beginnen een absolute uitgavennorm voor 1 procent naar voren - voor elke overheid - in ons land en een verlaging van de werkgeversbijdrage naar 22 procent. Het inefficiënte overheidsbeslag is Voka een doorn in het oog. In de 'waar-voor-je-geldinde' van Voka staat België op de 20e plaats van 24 Europese landen. Voka maakt zich sterk dat ons land, met de door hen voorgestelde maatregelen, in die index opschuift naar de 12e plaats. Behalve een uitgavennorm van 1 procent, of 12,5 miljard euro extra tegen 2019, vraagt de organisatie een verhoging van de belastingvrije som tot 1.800 euro, 150 miljoen euro per jaar extra voor mobiliteitsinfrastructuur en competitievere energiebijdragen. Uit de diagnose van Voka blijkt dat de competitiviteit voor bedrijven een grote bezorgdheid is. "Lastenverhogingen kunnen dan ook absoluut niet", aldus gedelegeerd bestuurder Jo Libeer. "Een verlaging van de werkgeversbijdrage, die 8,9 miljard euro kost, kan tot 165.000 jobs opleveren. Samen met de andere maatregelen groeit zo de koopkracht van de burgers en dalen de files. De overheid kan de welvaartsstaat betaalbaar houden, en voor de ondernemingen wordt de competitiviteit hersteld, zodat ze weer kunnen groeien." Voka mikt op 2 procent economische groei om de welvaartsstaat betaalbaar te houden. De werkgeversorganisatie beklemtoont dat haar memorandum 'niet-partizaan' is. "We hebben een memorandum dat niet alleen voor de bedrijven is, maar voor de drie spelers in de maatschappij: overheden, burgers en bedrijven", verduidelijkt Libeer. (Belga/BO)