In ruil moeten boeren zelf een weersverzekering afsluiten, waarvoor ze de eerste jaren wel zwaar gesubsidieerd zullen worden. Dat schrijft Het Belang van Limburg zaterdag.

De Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD willen al langer van de rampenfondsen af. Vandaag draagt de overheid alle risico, terwijl natuurrampen door de klimaatopwarming steeds vaker voorkomen, waardoor de financiële last toeneemt.

Tegelijk is het voor landbouwers vaak lang wachten op een uitbetaling. N-VA, CD&V en Open VLD hebben nu een decreet klaar waarmee ze de rampenfondsen vanaf 1 januari 2020 vervangen door een 'brede weersverzekering'.

'Landbouwers zullen zich zelf moeten verzekeren bij een privéverzekeraar, die zal instaan voor het dekken van bijvoorbeeld vorst-, hagel- of droogteschade en daarvoor dan ook alle risico draagt. Dat is een win-winsituatie', zegt Vlaams Parlementslid Jelle Engelbosch (N-VA). 'Als aanmoediging om zo'n weersverzekering af te sluiten, krijgen landbouwers tijdens de eerste drie jaar de premie voor 65 procent terugbetaald.'

In ruil moeten boeren zelf een weersverzekering afsluiten, waarvoor ze de eerste jaren wel zwaar gesubsidieerd zullen worden. Dat schrijft Het Belang van Limburg zaterdag.De Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD willen al langer van de rampenfondsen af. Vandaag draagt de overheid alle risico, terwijl natuurrampen door de klimaatopwarming steeds vaker voorkomen, waardoor de financiële last toeneemt. Tegelijk is het voor landbouwers vaak lang wachten op een uitbetaling. N-VA, CD&V en Open VLD hebben nu een decreet klaar waarmee ze de rampenfondsen vanaf 1 januari 2020 vervangen door een 'brede weersverzekering'. 'Landbouwers zullen zich zelf moeten verzekeren bij een privéverzekeraar, die zal instaan voor het dekken van bijvoorbeeld vorst-, hagel- of droogteschade en daarvoor dan ook alle risico draagt. Dat is een win-winsituatie', zegt Vlaams Parlementslid Jelle Engelbosch (N-VA). 'Als aanmoediging om zo'n weersverzekering af te sluiten, krijgen landbouwers tijdens de eerste drie jaar de premie voor 65 procent terugbetaald.'