Volgens Vanhengel probeert huidig Vlaams begrotingsminister Annemie Turtelboom de situatie nog "recht te trekken", maar ligt de schuld voor het Vlaamse begrotingstekort in 2014 vooral bij het feit dat de vorige Vlaamse regering tegen beter weten in PPS-constructies (Publiek-Private Samenwerkingen) buiten de begroting heeft proberen te houden.

Creatieve boekhouding

Maandag raakte bekend dat het Belgische begrotingstekort voor 2014 zal uitkomen boven de 3 procent bbp. Federaal kijkt men dan vooral in de richting van de deelstaten. Zo wordt het tekort voor Vlaanderen geraamd op 800 miljoen euro en voor Wallonië op 1 miljard euro.

Brussels minister van Begroting Vanhengel vindt het jammer dat de bal eenzijdig in het kamp van de deelstaten wordt gelegd. "Het Brussels gewest had in 2013 een overschot en zal ook 2014 afsluiten met een klein overschot. We volgen stipt de afspraken met Europa."

Wat Vlaanderen betreft, wijst de Open Vld-minister met een beschuldigende vinger in de richting van de vorige Vlaamse regering(en). Die zijn in het verleden "te creatief omgesprongen met de boekhoudkundige regels".

PPS-constructies

Vanhengel heeft het dan over bepaalde PPS-constructies (bv. scholenbouw en Oosterweel) waarmee de regering uitgaven buiten de begroting heeft willen houden.

Op die manier zag de Vlaamse begroting er beter uit dan ze in de feiten was, meent Vanhengel. Maar dat "kortetermijndenken" breekt de Vlaamse regering nu zuur op. "Vlaanderen krijgt nu de rekening gepresenteerd", zegt hij.

Volgens Vanhengel probeert huidig Vlaams begrotingsminister de zaak met veel moeite "recht te trekken", maar had men op Vlaams niveau eerder moeten inzien dat het hele PPS-verhaal "op termijn niet houdbaar was".

Het begrotingsevenwicht loslaten, is voor Vanhengel dan weer geen optie. (Belga)

Volgens Vanhengel probeert huidig Vlaams begrotingsminister Annemie Turtelboom de situatie nog "recht te trekken", maar ligt de schuld voor het Vlaamse begrotingstekort in 2014 vooral bij het feit dat de vorige Vlaamse regering tegen beter weten in PPS-constructies (Publiek-Private Samenwerkingen) buiten de begroting heeft proberen te houden.Maandag raakte bekend dat het Belgische begrotingstekort voor 2014 zal uitkomen boven de 3 procent bbp. Federaal kijkt men dan vooral in de richting van de deelstaten. Zo wordt het tekort voor Vlaanderen geraamd op 800 miljoen euro en voor Wallonië op 1 miljard euro. Brussels minister van Begroting Vanhengel vindt het jammer dat de bal eenzijdig in het kamp van de deelstaten wordt gelegd. "Het Brussels gewest had in 2013 een overschot en zal ook 2014 afsluiten met een klein overschot. We volgen stipt de afspraken met Europa."Wat Vlaanderen betreft, wijst de Open Vld-minister met een beschuldigende vinger in de richting van de vorige Vlaamse regering(en). Die zijn in het verleden "te creatief omgesprongen met de boekhoudkundige regels". Vanhengel heeft het dan over bepaalde PPS-constructies (bv. scholenbouw en Oosterweel) waarmee de regering uitgaven buiten de begroting heeft willen houden. Op die manier zag de Vlaamse begroting er beter uit dan ze in de feiten was, meent Vanhengel. Maar dat "kortetermijndenken" breekt de Vlaamse regering nu zuur op. "Vlaanderen krijgt nu de rekening gepresenteerd", zegt hij.Volgens Vanhengel probeert huidig Vlaams begrotingsminister de zaak met veel moeite "recht te trekken", maar had men op Vlaams niveau eerder moeten inzien dat het hele PPS-verhaal "op termijn niet houdbaar was". Het begrotingsevenwicht loslaten, is voor Vanhengel dan weer geen optie. (Belga)