Dat blijkt uit een studie van het consultancybedrijf Roland Berger die De Tijd kon inkijken.

Vlaanderen is verantwoordelijk voor 71 procent van de desindustrialisering in België. Vooral textiel, elektronica en autoassemblage kregen de voorbije decennia klappen. De machinebouw, voeding en chemie hielden beter stand.

Elders

Landen als Ierland en Nederland bekampen de desindustrialisering met kostenreducties, automatisatie en/of het aantrekken van buitenlandse multinationals. Duitsland, Oostenrijk en Zweden zoeken het eerder in de vierde industriële revolutie: de fabrieken daar zijn steeds meer doordrongen van slimme, digitale technologie.

"In plaats van de productiviteit te verhogen en het aandeel van arbeid in de kosten te verminderen, kozen die landen ervoor de toegevoegde waarde voor hun klanten te verhogen. Dat is een spoor dat ook Vlaanderen zou kunnen volgen", klinkt het in de studie.

(Belga/RR)

Dat blijkt uit een studie van het consultancybedrijf Roland Berger die De Tijd kon inkijken.Vlaanderen is verantwoordelijk voor 71 procent van de desindustrialisering in België. Vooral textiel, elektronica en autoassemblage kregen de voorbije decennia klappen. De machinebouw, voeding en chemie hielden beter stand. Landen als Ierland en Nederland bekampen de desindustrialisering met kostenreducties, automatisatie en/of het aantrekken van buitenlandse multinationals. Duitsland, Oostenrijk en Zweden zoeken het eerder in de vierde industriële revolutie: de fabrieken daar zijn steeds meer doordrongen van slimme, digitale technologie. "In plaats van de productiviteit te verhogen en het aandeel van arbeid in de kosten te verminderen, kozen die landen ervoor de toegevoegde waarde voor hun klanten te verhogen. Dat is een spoor dat ook Vlaanderen zou kunnen volgen", klinkt het in de studie.(Belga/RR)