Ze exporteerden voor 4,7 miljard euro meer naar de groeimarkten dan ze importeerden uit die landen. In 2010 was dat nog 2,2 miljard. Dat blijkt uit cijfers van technologiefederatie Agoria.

"Steeds meer technologiebedrijven vinden de weg naar de verre markten zoals Brazilië, Rusland, India en China, maar ook naar andere groeimarkten in Latijns-Amerika, Azië en de golfstaten", zegt Wilson De Pril van Agoria Vlaanderen.

Maar het verlies aan marktaandeel op de Europese markt doet die goede resultaten op verre groeimarkten teniet. In de eurozone hebben de Vlaamse technologiebedrijven in vijf jaar tijd een vijfde van hun marktaandeel verloren.

"Door de hoge loon- en energiekosten prijst ons land zich uit de markt in nabijgelegen exportmarkten", verklaart De Pril. "In de export naar verre landen speelt het kostenelement minder. Die landen zijn bereid meer te betalen voor het grote innovatieve aspect van onze technologieën, maar hoelang nog?"

Agoria Vlaanderen vraagt dat de Vlaamse regering via het Nieuw Industrieel Beleid meer focust en innoveert op toekomstgerichte clusters, zoals groene mobiliteitsindustrie of offshoretechnologie. (AM)

Ze exporteerden voor 4,7 miljard euro meer naar de groeimarkten dan ze importeerden uit die landen. In 2010 was dat nog 2,2 miljard. Dat blijkt uit cijfers van technologiefederatie Agoria. "Steeds meer technologiebedrijven vinden de weg naar de verre markten zoals Brazilië, Rusland, India en China, maar ook naar andere groeimarkten in Latijns-Amerika, Azië en de golfstaten", zegt Wilson De Pril van Agoria Vlaanderen. Maar het verlies aan marktaandeel op de Europese markt doet die goede resultaten op verre groeimarkten teniet. In de eurozone hebben de Vlaamse technologiebedrijven in vijf jaar tijd een vijfde van hun marktaandeel verloren. "Door de hoge loon- en energiekosten prijst ons land zich uit de markt in nabijgelegen exportmarkten", verklaart De Pril. "In de export naar verre landen speelt het kostenelement minder. Die landen zijn bereid meer te betalen voor het grote innovatieve aspect van onze technologieën, maar hoelang nog?" Agoria Vlaanderen vraagt dat de Vlaamse regering via het Nieuw Industrieel Beleid meer focust en innoveert op toekomstgerichte clusters, zoals groene mobiliteitsindustrie of offshoretechnologie. (AM)