Volgende week dinsdag zullen Carlos Bourgeois en Francis Vermeiren, respectievelijk de dagelijks bestuurder en de voorzitter van de Gemeentelijke Holding, gehoord worden. Op 8 november is het de beurt aan Dexia-voorzitter Jean-Luc Dehaene, al zal die zitting wel achter gesloten deuren plaatsvinden omdat Dexia beursgenoteerd is.

Verschillende oppositiepartijen zijn ontevreden over de gang van zaken. Zo hadden Groen!, LDD en Vlaams Belang een onderzoekscommissie gevraagd om "het debacle" rond de Gemeentelijke Holding en Dexia uit te klaren. Maar de meerderheidspartijen en ook Open VLD zagen zo'n onderzoekscommissie niet zitten. Er wordt geopteerd voor hoorzittingen. Als uit die hoorzittingen blijkt dat een onderzoekscommissie nodig is, kan die alsnog opgestart worden, zo luidt de redenering.

Oppositiepartijen Groen! en LDD zijn ontevreden over de regeling. Zij vrezen dat de meerderheid met hoorzittingen de zaak niet ten gronde wil aanpakken. Zij hadden bijvoorbeeld ook graag de Genkse oud-burgemeester Jef Gabriëls (die ontslag heeft genomen uit de Gemeentelijke Holding) en Hugo Van Driessche, de waarnemer van het Vlaamse gewest in de Holding, gehoord. "Dat de meerderheid die mensen niet wil horen, bewijst dat men misschien liever heeft dat niet alles aan het licht komt", zegt LDD-fractieleider Lode Vereeck. "Door ons voorstel af te blokken, toont men dat men niet voluit wil gaan", vult Groen!-fractieleider Filip Watteeuw aan.

Zwartepiet "Ik heb de indruk dat de oppositie aan overacting doet. We kunnen bijvoorbeeld na de hoorzittingen nog altijd beslissen om een onderzoekscommissie te starten. Het is blijkbaar voor sommigen belangrijker om mensen de zwartepiet toe te spelen dan om na te gaan wat er fout is gelopen en te kijken hoe we bepaalde zaken in de toekomst kunnen vermijden", reageert SP.A'er Ludo Sannen. (Belga/TE)

Volgende week dinsdag zullen Carlos Bourgeois en Francis Vermeiren, respectievelijk de dagelijks bestuurder en de voorzitter van de Gemeentelijke Holding, gehoord worden. Op 8 november is het de beurt aan Dexia-voorzitter Jean-Luc Dehaene, al zal die zitting wel achter gesloten deuren plaatsvinden omdat Dexia beursgenoteerd is. Verschillende oppositiepartijen zijn ontevreden over de gang van zaken. Zo hadden Groen!, LDD en Vlaams Belang een onderzoekscommissie gevraagd om "het debacle" rond de Gemeentelijke Holding en Dexia uit te klaren. Maar de meerderheidspartijen en ook Open VLD zagen zo'n onderzoekscommissie niet zitten. Er wordt geopteerd voor hoorzittingen. Als uit die hoorzittingen blijkt dat een onderzoekscommissie nodig is, kan die alsnog opgestart worden, zo luidt de redenering. Oppositiepartijen Groen! en LDD zijn ontevreden over de regeling. Zij vrezen dat de meerderheid met hoorzittingen de zaak niet ten gronde wil aanpakken. Zij hadden bijvoorbeeld ook graag de Genkse oud-burgemeester Jef Gabriëls (die ontslag heeft genomen uit de Gemeentelijke Holding) en Hugo Van Driessche, de waarnemer van het Vlaamse gewest in de Holding, gehoord. "Dat de meerderheid die mensen niet wil horen, bewijst dat men misschien liever heeft dat niet alles aan het licht komt", zegt LDD-fractieleider Lode Vereeck. "Door ons voorstel af te blokken, toont men dat men niet voluit wil gaan", vult Groen!-fractieleider Filip Watteeuw aan. Zwartepiet "Ik heb de indruk dat de oppositie aan overacting doet. We kunnen bijvoorbeeld na de hoorzittingen nog altijd beslissen om een onderzoekscommissie te starten. Het is blijkbaar voor sommigen belangrijker om mensen de zwartepiet toe te spelen dan om na te gaan wat er fout is gelopen en te kijken hoe we bepaalde zaken in de toekomst kunnen vermijden", reageert SP.A'er Ludo Sannen. (Belga/TE)