De waarde van de geldbeleggingen, die door de financiële crisis gezakt waren tot 50,5 miljoen euro, volstonden niet langer om aan alle toekomstige verplichtingen te voldoen, schrijft De Standaard.

Het Vlaams Parlement had voor 59,4 miljoen euro voorzieningen opgenomen in de boekhouding van zijn pensioenfonds. Dat overtrof het vermogen van de pensioenkas. Het gat in de kas, 8,6 miljoen euro, werd voor de zomer gedicht. Het Vlaams Parlement heeft daarvoor intern middelen herschikt. Verdere conclusies naar het beheer van de pensioenkas lijken niet getrokken.

"We laten om de twee jaar berekenen of we voldoende middelen hebben voor onze pensioenverplichtingen de volgende dertig jaar", zegt secretaris Lieven Baele. "Zo'n berekening doen we zeker na de verkiezingen. Bij de verkiezingen van 2009 is de helft van het Vlaams Parlement vernieuwd."

Senaat

Ook bij de pensioenkas van de Senaat sloeg de financiële crisis toe. Daar toonde de berekening dat er nog net genoeg geld in kas zat, maar de senatoren in de raad van bestuur van de vzw die de pensioenkas beheren, schrokken wel van de sterke schommelingen.

De pensioenkas van de Senaat is drie keer zo groot als die van het Vlaams Parlement. Ze toont een eigen vermogen van 175 miljoen euro, maar ze geeft in tegenstelling tot het fonds van Vlaanderen geen zicht op mogelijke putten.

Afgelopen vrijdag raakte bekend dat Econowealth, een afdeling van Econopolis van econoom en Trends-columnist Geert Noels, de pensioenskas van de Senaat zal adviseren.

De waarde van de geldbeleggingen, die door de financiële crisis gezakt waren tot 50,5 miljoen euro, volstonden niet langer om aan alle toekomstige verplichtingen te voldoen, schrijft De Standaard. Het Vlaams Parlement had voor 59,4 miljoen euro voorzieningen opgenomen in de boekhouding van zijn pensioenfonds. Dat overtrof het vermogen van de pensioenkas. Het gat in de kas, 8,6 miljoen euro, werd voor de zomer gedicht. Het Vlaams Parlement heeft daarvoor intern middelen herschikt. Verdere conclusies naar het beheer van de pensioenkas lijken niet getrokken. "We laten om de twee jaar berekenen of we voldoende middelen hebben voor onze pensioenverplichtingen de volgende dertig jaar", zegt secretaris Lieven Baele. "Zo'n berekening doen we zeker na de verkiezingen. Bij de verkiezingen van 2009 is de helft van het Vlaams Parlement vernieuwd." Senaat Ook bij de pensioenkas van de Senaat sloeg de financiële crisis toe. Daar toonde de berekening dat er nog net genoeg geld in kas zat, maar de senatoren in de raad van bestuur van de vzw die de pensioenkas beheren, schrokken wel van de sterke schommelingen. De pensioenkas van de Senaat is drie keer zo groot als die van het Vlaams Parlement. Ze toont een eigen vermogen van 175 miljoen euro, maar ze geeft in tegenstelling tot het fonds van Vlaanderen geen zicht op mogelijke putten. Afgelopen vrijdag raakte bekend dat Econowealth, een afdeling van Econopolis van econoom en Trends-columnist Geert Noels, de pensioenskas van de Senaat zal adviseren.