De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière wil een wetsvoorstel door het parlement loodsen dat vluchtelingen die in Duitsland terechtkomen verplicht om de Duitse taal te leren en te integreren in de samenleving. Doen ze dat niet, dan verliezen ze hun permanent verblijfsrecht en moeten ze in proncipe vertrekken.

"Voor diegenen die weigeren Duits te leren, die weigeren hun familieleden - vrouwen en meisjes bijvoorbeeld - te laten integreren, en werk weigeren: voor die mensen kan er na drie jaar geen permanente verblijfsvergunning volgen'', aldus de Maizière.

Het initiatief komt er nadat de partij van bondskanselier Merkel eerder deze maand in de regionale verkiezingen werd afgestraft voor haar zogenaamde open-deur-beleid voor vluchtelingen. Dat beleid werd door Merkel bondig samengevat in de intussen legendarisch geworden quote: 'Wir schaffen das' (het lukt ons wel).

Vorige jaar stroomden ongeveer 1 miljoen migranten Duitsland binnen, van wie de meesten de oorlog en economische problemen in het Midden-Oosten en Afrika ontvluchtten. De Maziëre raamt de instroom van migranten in Duitsland voor dit jaar tot dusver op een extra 100.000 vluchtelingen.

De toenemende stroom vluchtelingen richting Europa leidde evenwel tot een heuse politieke crisis, waardoor veel Duitse kiezers de bondskanselier de rug hebben toegekeerd en massaal voor de eurosceptische partij Alternative für Deutschland (AfD)gingen stemmen.

Met het nieuwe wetsvoorsel wil de partij van Merkel voortaan de voorwaarden voor een vluchtelingenverblijf in Duitsland verstrengen.

De Maizière, die tot de partij van Merkel behoort, voegde er bij de aankondiging van het wetsvoorstel aan toe dat hij een verband wil zien tussen succesvolle integratie en de duur van een verblijf in Duitsland.

Vice-kanselier Sigmar Gabriel, lid van de Duitse sociaal-democraten, toont zich alvast verheugd over het wetsontwerp dat gepland is voor mei.

"We moeten niet alleen de integratie ondersteunen, maar ook eisen," aldus Gabriel in een uitgebreid interview met de Duitse krant Bild-Zeitung.

De partij van Gabriel, de sociaaldemocratische coalitiepartner SPD, zag tijdens de recente deelstaatverkiezingen net als de partij van Merkel, de CDU, heel wat stemmen verloren gaan als gevolg van het asielbeleid van Merkel. (BO)

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière wil een wetsvoorstel door het parlement loodsen dat vluchtelingen die in Duitsland terechtkomen verplicht om de Duitse taal te leren en te integreren in de samenleving. Doen ze dat niet, dan verliezen ze hun permanent verblijfsrecht en moeten ze in proncipe vertrekken. "Voor diegenen die weigeren Duits te leren, die weigeren hun familieleden - vrouwen en meisjes bijvoorbeeld - te laten integreren, en werk weigeren: voor die mensen kan er na drie jaar geen permanente verblijfsvergunning volgen'', aldus de Maizière.Het initiatief komt er nadat de partij van bondskanselier Merkel eerder deze maand in de regionale verkiezingen werd afgestraft voor haar zogenaamde open-deur-beleid voor vluchtelingen. Dat beleid werd door Merkel bondig samengevat in de intussen legendarisch geworden quote: 'Wir schaffen das' (het lukt ons wel).Vorige jaar stroomden ongeveer 1 miljoen migranten Duitsland binnen, van wie de meesten de oorlog en economische problemen in het Midden-Oosten en Afrika ontvluchtten. De Maziëre raamt de instroom van migranten in Duitsland voor dit jaar tot dusver op een extra 100.000 vluchtelingen. De toenemende stroom vluchtelingen richting Europa leidde evenwel tot een heuse politieke crisis, waardoor veel Duitse kiezers de bondskanselier de rug hebben toegekeerd en massaal voor de eurosceptische partij Alternative für Deutschland (AfD)gingen stemmen. Met het nieuwe wetsvoorsel wil de partij van Merkel voortaan de voorwaarden voor een vluchtelingenverblijf in Duitsland verstrengen.De Maizière, die tot de partij van Merkel behoort, voegde er bij de aankondiging van het wetsvoorstel aan toe dat hij een verband wil zien tussen succesvolle integratie en de duur van een verblijf in Duitsland.Vice-kanselier Sigmar Gabriel, lid van de Duitse sociaal-democraten, toont zich alvast verheugd over het wetsontwerp dat gepland is voor mei."We moeten niet alleen de integratie ondersteunen, maar ook eisen," aldus Gabriel in een uitgebreid interview met de Duitse krant Bild-Zeitung.De partij van Gabriel, de sociaaldemocratische coalitiepartner SPD, zag tijdens de recente deelstaatverkiezingen net als de partij van Merkel, de CDU, heel wat stemmen verloren gaan als gevolg van het asielbeleid van Merkel. (BO)