Dat bericht De Morgen woensdag. De inspectie hekelt onder meer de minimalistische prognose van de reizigersaantallen, de geplande afname van de klantentevredenheid en de 'subsidieverslaving' van de openbare vervoersmaatschappij. De huidige beheersovereenkomst loopt eind dit jaar af.

De doelstelling om het aantal reizigers de volgende vijf jaar met 10,5% te doen stijgen, is voglens de inspectie haalbaar, maar in het licht van de reeds besliste capaciteitsuitbreidingen 'minimalistisch'.

Een verdubbeling in tien jaar is gezien de volgende beheersovereenkomst onrealistisch. Bovendien is de bevriezing van de huidige tariferingsstelsel niet houdbaar als De Lijn zijn reizigersaantallen wil verdubbelen.

Het rapport is ook kritisch over de doelstellingen inzake klantentevredenheid. De komende beheersovereenkomst mikt op een tevredenheid van 70 procent, wat 10 procent lager is dan in 2006. Het terugdringen van het aantal ongevallen met voertuigen van De Lijn met 2,5 procent is volgens de Inspectie van Financiën weinig realistisch terwijl het jaarlijks teonemen van de controles op zwartrijden met 5 procent weinig zinvol is.

Het negatieve advies is niet bindend voor De Lijn en de Vlaamse regering.

Dat bericht De Morgen woensdag. De inspectie hekelt onder meer de minimalistische prognose van de reizigersaantallen, de geplande afname van de klantentevredenheid en de 'subsidieverslaving' van de openbare vervoersmaatschappij. De huidige beheersovereenkomst loopt eind dit jaar af. De doelstelling om het aantal reizigers de volgende vijf jaar met 10,5% te doen stijgen, is voglens de inspectie haalbaar, maar in het licht van de reeds besliste capaciteitsuitbreidingen 'minimalistisch'. Een verdubbeling in tien jaar is gezien de volgende beheersovereenkomst onrealistisch. Bovendien is de bevriezing van de huidige tariferingsstelsel niet houdbaar als De Lijn zijn reizigersaantallen wil verdubbelen. Het rapport is ook kritisch over de doelstellingen inzake klantentevredenheid. De komende beheersovereenkomst mikt op een tevredenheid van 70 procent, wat 10 procent lager is dan in 2006. Het terugdringen van het aantal ongevallen met voertuigen van De Lijn met 2,5 procent is volgens de Inspectie van Financiën weinig realistisch terwijl het jaarlijks teonemen van de controles op zwartrijden met 5 procent weinig zinvol is. Het negatieve advies is niet bindend voor De Lijn en de Vlaamse regering.