"De doelstelling moet zijn om een evenwicht tussen inkomsten en uitgaven te bekomen. Is dat niet het geval, dan wordt de factuur doorgeschoven naar de volgende generatie. Maar het ogenblik waarop een evenwicht moet worden bereikt, is een andere zaak", zegt Buysse in La Libre Belgique.

Volgens het regeerakkoord van Michel I zou de begroting in 2018 in evenwicht moeten zijn. Een nieuwe nota van de administratie Begroting bracht vorige donderdag aan het licht dat de regering op zoek moet naar 4,2 miljard euro om de begroting op koers te houden, terwijl in juni nog sprake was van een inspanning van 2,4 miljard.

Uit verschillende hoeken wordt daarom gepleit voor het uitstellen van het evenwicht. "Als dat nodig is, en als daarmee maatregelen vermeden worden die nefast zijn voor de groei en de werkgelegenheid, valt dat misschien te verkiezen", zegt Bart Buysse van het VBO.

Open Vld blijft volhouden

Afgelopen weekend liet Open Vld weten dat het niet wil afwijken van een begrotingsevenwicht in 2018. Ook nu het tekort oploopt tot 4,2 miljard euro willen de liberalen van geen uitstel weten. "We moeten de ambitie hebben om in 2018 het evenwicht aan te houden", zei vicepremier Alexander De Croo in de Zevende Dag. "Het belang van een begrotingsevenwicht gaan we zien wanneer de rente opnieuw hoger ligt. Dan gaan we jaar na jaar miljarden aan de banken uitgeven die we elders zouden kunnen besteden." (Belga/NS)

"De doelstelling moet zijn om een evenwicht tussen inkomsten en uitgaven te bekomen. Is dat niet het geval, dan wordt de factuur doorgeschoven naar de volgende generatie. Maar het ogenblik waarop een evenwicht moet worden bereikt, is een andere zaak", zegt Buysse in La Libre Belgique. Volgens het regeerakkoord van Michel I zou de begroting in 2018 in evenwicht moeten zijn. Een nieuwe nota van de administratie Begroting bracht vorige donderdag aan het licht dat de regering op zoek moet naar 4,2 miljard euro om de begroting op koers te houden, terwijl in juni nog sprake was van een inspanning van 2,4 miljard. Uit verschillende hoeken wordt daarom gepleit voor het uitstellen van het evenwicht. "Als dat nodig is, en als daarmee maatregelen vermeden worden die nefast zijn voor de groei en de werkgelegenheid, valt dat misschien te verkiezen", zegt Bart Buysse van het VBO. Afgelopen weekend liet Open Vld weten dat het niet wil afwijken van een begrotingsevenwicht in 2018. Ook nu het tekort oploopt tot 4,2 miljard euro willen de liberalen van geen uitstel weten. "We moeten de ambitie hebben om in 2018 het evenwicht aan te houden", zei vicepremier Alexander De Croo in de Zevende Dag. "Het belang van een begrotingsevenwicht gaan we zien wanneer de rente opnieuw hoger ligt. Dan gaan we jaar na jaar miljarden aan de banken uitgeven die we elders zouden kunnen besteden." (Belga/NS)