Griekenland wil koste wat het kost zijn schuld aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aflossen. Dat zei minister van Financiën Yaris Varoufakis in een interview met de BBC. De aflossing aan de Europese Centrale Bank (ECB) is volgens hem van een andere grootteorde.

Griekenland moet deze maand circa 2 miljard euro betalen aan het IMF. "Dat zal gebeuren", aldus Varoufakis. "Al moeten we bloed uit steen persen".

Het land, dat recent met de overige eurolanden een verlenging van het lopende steunprogramma overeenkwam, moet in juli en augustus rond de 6,7 miljard euro betalen aan de ECB. Varoufakis gaf in dit geval geen plechtige belofte, maar gaf aan te willen onderhandelen. "Het zou fijn zijn als we het met onze partners eens kunnen worden over deze drempel".

Verlaging schuldenlast

Griekenland krijgt elke paar maanden een paar miljard euro uit een totaal van 240 miljard euro aan noodsteun. Het aflossen van die zogeheten tranches is een zware opgave voor het land, omdat de Griekse economie amper groeit na een diepe recessie in de afgelopen jaren.

De Griekse premier Alexis Tsipras gaf aan dat hij bij zijn eis voor een verlaging van de Griekse schuldenlast blijft, terwijl de internationale geldschieters juist hebben aangegeven dat die stap er niet in zit. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble stelde nog maar eens dat Griekenland zijn afspraken na moet komen. "Gebeurt dat niet, dan komt er geen steun meer", zei Schäuble tegen Bild am Sonntag. (Belga/WB)

Griekenland wil koste wat het kost zijn schuld aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aflossen. Dat zei minister van Financiën Yaris Varoufakis in een interview met de BBC. De aflossing aan de Europese Centrale Bank (ECB) is volgens hem van een andere grootteorde.Griekenland moet deze maand circa 2 miljard euro betalen aan het IMF. "Dat zal gebeuren", aldus Varoufakis. "Al moeten we bloed uit steen persen". Het land, dat recent met de overige eurolanden een verlenging van het lopende steunprogramma overeenkwam, moet in juli en augustus rond de 6,7 miljard euro betalen aan de ECB. Varoufakis gaf in dit geval geen plechtige belofte, maar gaf aan te willen onderhandelen. "Het zou fijn zijn als we het met onze partners eens kunnen worden over deze drempel". Griekenland krijgt elke paar maanden een paar miljard euro uit een totaal van 240 miljard euro aan noodsteun. Het aflossen van die zogeheten tranches is een zware opgave voor het land, omdat de Griekse economie amper groeit na een diepe recessie in de afgelopen jaren. De Griekse premier Alexis Tsipras gaf aan dat hij bij zijn eis voor een verlaging van de Griekse schuldenlast blijft, terwijl de internationale geldschieters juist hebben aangegeven dat die stap er niet in zit. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble stelde nog maar eens dat Griekenland zijn afspraken na moet komen. "Gebeurt dat niet, dan komt er geen steun meer", zei Schäuble tegen Bild am Sonntag. (Belga/WB)