Varoufakis legt uit: 6 redenen waarom de Grieken ‘nee’ moeten stemmen in het referendum

© reuters
Bart Osaer Redacteur Trends.be

De Griekse minister van Financiën Varoufakis heeft zijn lot verbonden aan de uitslag van het referendum van zondag 5 juli. Als de ‘ja’-stemt het haalt, stapt hij op. Hij roept de Griekse bevolking bijgevolg op ‘nee’ te stemmen.

Ook premier Tsipras heeft de Griekse bevolking herhaaldelijk opgeroepen ‘nee’ te stemmen tegen de besparingsopdracht van de trojka. Hij deed dat woensdag nog in een televisietoespraak. Door die herhaalde oproep zijn de onderhandelingen met de eurogroep woensdagavond opnieuw vastgelopen. Volgens de Belgische minister van Financiën Van Overtveldt kan er niet voor het referendum van zondag 5 juli met de Griekse regering worden onderhandeld, aangezien die regering op dit moment nu eenmaal ‘niet over het mandaat beschikt om te onderhandelen’.

Donderdag maakte de Griekse minister van Financiën Varoufakis bekend dat hij aftreedt als de Griekse bevolking zondag ‘ja’ stemt. Dat betekent volgens hem evenwel niet dat het lot van de volledige Griekse regering in dat geval beschoren is.

In zijn blog legt Varoufakis uit waarom de Grieken zondag ‘nee’ moeten stemmen.

6 redenen

  1. De onderhandelingen zijn vastgelopen, omdat de Griekse schuldeisers (a) weigerden om onze onbetaalbare overheidsschuld te verminderen en (b) erop aandrongen dat onze schuld ‘parametrisch’ moet worden terugbetaald door de zwaksten in onze samenleving, hun kinderen en hun kleinkinderen.
  2. Het IMF, de overheid van de Verenigde Staten, veel andere overheden wereldwijd, en de meeste onafhankelijke economen zijn van oordeel – samen met ons – dat de Griekse schuld moet worden geherstructureerd.
  3. De eurogroep heeft zelf eerder (op november 2012) toegegeven dat de schuld moet worden geherstructureerd, maar weigert daar nu gevolg aan te geven.
  4. Sinds de aankondiging van het referendum komen er signalen vanuit Europa dat er kan worden gesproken over een schuldsanering. Die signalen tonen aan dat ook Europa ‘neen’ zou stemmen tegen haar eigen ‘finaal’ bod.
  5. Griekenland blijft in de euro. Deposito’s in de Griekse banken zijn veilig. De sluiting van de banken is gebaseerd op chantage door de schuldeisers. De huidige impasse in de onderhandelingen is het gevolg van die keuze (chantage) van de schuldeisers, en niet het gevolg van de Griekse regering die de onderhandelingen heeft willen stopzetten of zou hebben aangestuurd op een grexit en devaluatie. De plaats van Griekenland in de eurozone en de Europese Unie is niet onderhandelbaar.
  6. De toekomst vraagt een trots Griekenland binnen de eurozone en in het hart van Europa. Daarom moeten de Grieken zondag ‘nee’ stemmen, zodat we gesteund door die ‘nee’ opnieuw kunnen onderhandelen over de overheidsschuld van Griekenland, alsook over hoe de lasten worden verdeeld tussen de ‘haves’ en de ‘have nots’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content